Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rată medie a Uniunii Europene. Judeţul Botoşani se află pe primul loc la acest capitol, urmat de Călăraşi, Caraş-Severin, Sălaj şi Vrancea.
Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, aceste date statistice descriu un fenomen cu proporții dramatice: copii care mor înainte de împlini vârstă de un an, cel mai adesea din cauze prevenibile sau tratabile, dacă sistemul medical ar fi suficient de pregătit pentru a-i salva. Sunt județe unde rată mortalității infantile este dublul mediei pe țara și chiar aproape triplă față de București și orașele mari, unde maternitățile sunt mai bine dotate.
Astfel, tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași – 12,5 la mie, Caraș-Severin – 11,5 la mie, Sălaj – 11,3 la mie și Vrancea – 11,1 la mie.
La polul opus găsim județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii. Media națională a raței mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature.
O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performanțe, mai spun cei de la Salvaţi Copiii. Salvati Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului în România, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Aliantei Internaţionale Salvati Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 30 de membri şi desfasoară programe în peste 120 de ţări.