Vezi VIDEO
Un fost agent de paza de la Spitalul Judetean de Urgenta “Dr Constantin Opris” a sesizat la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures ca angajatorul nu i-a platit contributiile pe cartea de munca. Barbatul sustine ca si alti colegi ai sai s-ar afla in aceasta situatie. Pentru a fi sigur ca i se vor plati contributiile, maramureseanul este decis sa actioneze in instanta firma de paza la care a lucrat. Inspectorii de munca maramureseni recunosc ca in ultimul timp, desi s-au inasprit sanctiunile, sunt tot mai multe reclamatii care vizeaza munca la negru.
A muncit patru luni fara sa ca angajatorul sa ii achite contributiile aferente. Este sesizarea pe care a facut-o un fost agent de paza de la firma Ukro Security. Traian Petran spune ca a aflat ca nu ii sunt platite contributiile in momentul in care un coleg al sau s-a imbolnavit si a avut nevoie de o adeverinta de la casa de Asigurari de Sanatate (CAS).
“Dupa patru luni aflam ca s-a imbolnavit un coleg si a fost spitalizat. Mergand rudeniile la CAS dupa adeverinta de salarizare, cu stupoare au aflat ca nu i-au fost platite contributiile pe cartea de munca. Am mers si noi acolo, am aflat ca de la 1 mai nu ni s-a platit cartea de munca. Salariile ni le dadea de pe o fila de caiet, nu semnam nimic”, a marturisit Traian Petran.
Barbatul a sesizat si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures ca a lucrat fara forme legale, aratand ca cel putin cinci colegi ai sai se afla in aceeasi situatie. In plus, agentul de paza este decis sa actioneze in instanta firma, pentru a i se plati cartea de munca, spunand ca dupa 23 de ani de activitate i se pare grav sa se aleaga cu o pauza de cateva luni in documentul care ar trebui sa-i foloseasaca in momentul in care se va pensiona.
In schimb, reprezentantii firmei de paza, sustin ca nu ar fi probleme, mai ales ca organele de control au facut verificari in acest sens. In urma verificarilor au fost gasite deficiente, insa minore, spune administratorul firmei Ukro Security, Dan Hotico.
“Chiar in cursul zilei de ieri s-a terminat controlul organelor abilitate ale statului pe acest segment de activitate. Au fost cei de la ITM in control. Am fost gasiti cu mici deficiente, dar nicidecum cu persoane care lucreaza la negru”, a relatat Hotico.
Administratorul a precizat ca printre deficientele gasite se numara lipsa unor clauze privind sanatatea in munca si o informare gresita conform careia rezilierea contractului de munca trebuie anuntata cu 15 zile, in loc de 20 de zile, cum prevede legea.
Totusi, inspectorii de munca maramureseni recunosc ca, in ultimul timp, s-au inmultit reclamatiile privind munca la negru. Zilnic sunt inregistrate cinci-sase sesizari din partea angajatilor.
“Sunt foarte multe sesizari, mai ales in ultimul timp. Sesizarile pot fi de mai multe feluri: sunt depuse in scris, sunt sesizari anonime, pe email sau telefonice. Noi avem obligatia de a le rezolva in primul rand pe cele scrise, venite la sediul institutiei. Majoritatea sesizarilor sunt pe munca fara forme legale”, a aratat inspectorul sef al ITM Maramures, Delia Tarlea.
In cazul inregistrarii unor sesizari, inspectorii de munca au obligatia sa verifice cele reclamate si sa ofere un raspuns in termen de 30 de zile. Angajatorii care sunt depistati cu salariati care lucreaza fara forme legale risca amenzi de 10.000 de lei. In situatia in care au mai mult de cinci angajati la negru se intocmesc inclusiv plangeri penale impotriva patronilor.
Sursa: Camelia Tocaci