După luni de acumulare de trupe și negări repetate că ar fi fost planificată orice invazie, Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie că a lansat o ”operațiune militară specială” pentru ”demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.
Analiștii occidentali se așteptau la o invazie rapidă și se pare că au existat într-adevăr tentative din partea Rusiei de a-l viza direct pe președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, probabil pentru a-i înlocui guvernul cu unul mai flexibil, supus voinței Moscovei.
Dar dacă Putin se aștepta la un război rapid și ușor cu puțină opoziție ucraineană sau internațională – precum invazia sa în Crimeea în 2014 – el a fost dezamăgit. Războiul a dus la sancțiuni dure împotriva Rusiei, cereri de aderare la NATO din Suedia și Finlanda și creșterea prețurilor la combustibil și alimente, în țări aflate la mii de kilometri de zona de conflict.
S-a intrat în cea de-a 100-a zi de război în Ucraina, iar conflictul nu dă semne că se va sfârși în curând. Și nici rezultatul nu se știe care va fi. Singura certitudine a agresiunii declanșate de Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean este că Europa se confruntă cu cea mai mare criză de la Al Doilea Război Mondial încoace. Cu fiecare zi care trece, bilanțul pierderilor – în primul rând de vieți omenești, dar și materiale – crește. În ziua 100 a războiului, am selectat 100 dintre cele mai reprezentative fotografii de la începerea conflictului, un mic jurnal în imagini a ororilor care se petrec la doar câteva sute de kilometri de noi.
În cifre, bilanțul de până acum al războiului din Ucraina este înfricoșător. Orașe întregi rase de pe fața pământului. Zeci de mii de victime în rândul civililor. Economia țării redusă cu el puțin o treime, iar blocada cerealelor riscă să declanșeze foamete în alte părți ale lumii.
Ucraina susține că a provocat cel puțin 30.000 de victime în rândul soldaților ruși. Însă acest lucru are un cost și în vieți de soldați ucraineni – circa 100 dintre ei mor în fiecare zi apărându-și țara, spune președintele Volodimir Zelenski. Tot Zelenski afirmă că o cincime din teritoriul Ucrainei – care este mai mare decât orice țară UE – este controlată de ruși, asta incluzând și Crimeea, ocupată în 2014.