Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care ar fi fost ameninţat direct de trupele cecene şi de mercenarii din gruparea Wagner, a scăpat după trei tentative de asasinat săptămâna trecută, potrivit informaţiilor cotidianului britanic The Times.
Transformat într-un războinic, în fruntea unei ţări care îşi apără teritoriul, Volodimir Zelenski a devenit pentru Kremlin omul care trebuie eliminat.
Două grupări armate ar fi avut această misiune. În primul rând, cecenii trimişi de Ramyav Kadirov ar fi primit ordin să-l asasineze pe preşedintele ucrainean.
Îmbrăcaţi în negru şi înarmaţi, aceşti bărbaţi cărora li se spune şi „kadyrovtsy”, în semn de apreciere pentru devotamentul pe care îl poartă şefului lor, sunt aproape 12.000 care s-au alătura ofensivei de „denazificare” a Ucrainei, aşa cum s-a exprimat Vladimir Putin.
O primă tentativă ar fi fost dejucată sâmbătă, în suburbiile Kievului, înainte de a putea ajunge la preşedintele ucrainean.
Cu toate acestea, ei nu ar fi fost singurii care trebuie să îndeplinească această misiune. Gruparea Wagner, miliţia mercenarilor nerecunoscuţi oficial de Rusia dar apropiaţi de Kremlin, s-ar fi infiltrat în capitala ucraineană acum şase săptămâni.
În număr de 400, mercenarii sperau să profite de atacul asupra Kievului şi de panica creată pentru a-l asasina pe preşedinte şi de a pleca sub escorta celor din Spetsnaz, forţele speciale ruse.
Acest lucru fără a ţine cont de rezistenţa ucraineană şi de diseminarea de informaţii către gărzile apropiate lui Zelensky de către membrii FSB (ex-KGB) care se opuneau invaziei, potrivit autorităţilor de la Kiev. Avertizat, preşedintele nu a mai filmat pe străzi şi a estompat fundalul în încăperile de unde a vorbit pentru a nu fi recunoscut locul.
Pentru The Times, un astfel de raid militar ar putea fi riscant din punct de vedere politic. „Riscul unei astfel de operaţiuni ar fi foarte mare şi Wagner ar fi pregătită să înregistreze pierderi. (…) O astfel de sarcină ar fi probabil cea mai mare operaţiune până în prezent, ei efectuând operaţiuni în cel puţin 12 ţări din întreaga lumea”.
După preluarea centralei nucleare de la Zaporojie, Volodimir Zelenski a solicitat occidentalilor să „înăsprească imediat sancţiunile contra statului terorist nuclear”. Două zile mai devreme, el le ceruse europenilor să „divedească că sunt de partea Ucrainei”.