Dupa luni intregi de tensiuni, Georgia a decis sa preia controlul asupra provinciei separatiste Osetia de Sud si a declansat o operatiune militara pe scara larga care a ajuns deja in capitala regiunii rebele, Thinvali, unde au loc lupte intre armata georgiana si separatistii sud-osetini. Locuitorii Osetiei de Sud sunt sustinuti de Rusia, tara pe care Georgia o acuza ca i-ar fi bombardat teritoriul. Autoritatile de la Moscova au negat acuzatiile, dar au amenintat ca isi vor proteja ”compatriotii” din Osetia de Sud si militarii rusi desfasurati in zona.
De altfel, administratia Osetiei de Sud a anuntat vineri, 8 august, la pranz ca o coloana de tehnica blindata rusa si-a inceput desfasurarea in capitala sud-osetina dinspre periferia Zarskaia, de unde fortele georgiene au fost alungate de combatantii sud-osetini. In prezent, lupte grele se duc in centrul capitalei Osetiei de Sud, combatantii sud-osetini distrugand mai multe tancuri georgiene. Aviatia georgiana continua sa bombardeze Thinvali, in timp ce spre capitala Osetiei de Sud se apropie o coloana de blindate rusesti, a anuntat si agentia oficiala rusa Itar-tass, citand Comitetul de stat pentru presa sud-osetin.
In Osetia de Sud, aproape toti locuitorii detin pasaport rus, document emis de Moscova pentru a pedepsi Georgia si a-si exprima in acest fel sprijinul fata de separatisti. ”Potrivit Constitutiei si a Legii Federale, trebuie sa protejam viata si demnitatea cetatenilor rusi, indiferent unde se afla acestia. Nu vom permite ca moartea lor sa ramana nepedepsita. Cei vinovati vor primi pedeapsa binemeritata”, a spus Medvedev.
In ceea ce-l priveste, premierul rus Vladimir Putin, pana nu demult presedinte al Federatiei Ruse, l-a informat pe presedintele SUA, George W. Bush, ca ”dispune de multi voluntari rusi” dispusi sa lupte umar la umar cu separatistii sud-osetini si ca va fi greu ca acestia sa fie opriti, dupa cum a informat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dimitri Peskov. De la Beijing, unde se afla impreuna cu Putin pentru a asista la ceremonia de incepere a Jocurilor Olimpice, Peskov a mai declarat ca agresiunile Georgiei impotriva Osetiei de Sud vor fi urmate de represalii dinspre partea rusa, dat fiind ca, potrivit declaratiilor sale, mai multi militari rusi aflati in zona au fost ucisi.
Si presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a acuzat Rusia de agresiune si a spus ca avioane rusesti au intrat in spatiul aerian georgian si au bombardat obiective georgiene, informatie negata de Rusia.
Desi conflictul mocnea de cateva luni bune, tensiunile s-au transformat in razboi deschis in momentul in care Georgia a lansat joi, 7 august, operatiunea militara la scara larga impotriva separatistilor. La scurt timp dupa lansarea atacului, avioane georgiene de tip Su-25 au bombardat Thinvali, capitala osetina, atac soldat cu cel putin 15 morti. Potrivit guvernului de la Tbilisi, care a mobilizat toti rezervistii, operatiunea militara are ca obiectiv ”restaurarea ordinii constitutionale” in provincia separatista. Intre timp, sute de voluntari din Rusia si Abhazia, cealalta regiune georgiana cu aspiratii separatiste, au luat drumul Osetiei de Sud. Dupa cateva ore de lupte, Georgia a anuntat un armistitiu de trei ore (intre 11.00 si 14.00 GMT), pentru a permite evacuarea civililor din zonele unde se desfasoara lupte.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult