Anul 2010 aduce o sumedenie de schimbari in ceea ce priveste procedura de asigurare a autovehiculelor. Printre cele mai importante modificari legislative se numara cele legate de majorarea tarifelor la prima de asigurare, dar si de aplicarea sistemului “bonus-malus”, care ii rasplateste pe soferii care nu au fost implicati in accidente rutiere si ii pune la plata pe cei neatenti in trafic.
Prin lege, pentru asiguratii care nu au produs daune tertilor in anul precedent, se acorda pentru polita incheiata pe sase luni, o reducere de 5% si pentru polita incheiata pe o perioada de un, un discount de 10%. Bonusul ar putea compensa cresterea cu 15% a taxei pentru polita incheiata pe sase luni.
Stabilirea bonusurilor si malusurilor se face prin colectare in baza de date CEDAM, care furnizeaza informatii despre toti clientii care au cumparat polite RCA in Romania.
In ce priveste sistemul malus, in 2010 se acorda o majorare a primei RCA de 30% la o dauna, la doua daune de 80% si in cazul a trei daune produse de conducatorul auto, RCA se dubleaza.
Sistemul de tarifare este unul standard, dar preturile se aplica diferit in functie de capacitatea motorului autovehiculului. Nu exista un standard in ceea ce priveste preturile, iar companiile de asigurari pot astfel sa aplice orice fel de oferte doresc pentru a-si atrage clientii. O consecinta a cresterii tarifelor la prima de asigurare este si cresterea despagubirilor acordate de catre firmele de asigurari.
Pentru 2010, despagubirile in cazul vatamarilor corporale si deces sunt in cuantum de pana la 2,5 milioane euro, fata de 1,5 milioane euro in 2009 si 500 de mii de euro, in cazul pagubelor materiale, si fata de 300 de mii de euro cat s-a acordat anul trecut.
Tot din 1 ianuarie 2010, emiterea asigurarilor RCA se face numai online. Acest lucru da insa mari batai de cap agentilor de asigurari.
“Din nefericire, desi se stie ca, de la 1 ianuarie 2010, vom emite online, astazi nu suntem in stare sa accesam CEDAM-ul, pentru ca inca este nefunctional, dar conform articolului 73 din Monitorul Oficial, putem lua in considerare declaratia pe propria raspundere a asiguratului, unde se specifica daca viitorul asigurat a avut sau nu daune in anul precedent. Este greu sa emitem online. Este un travaliu imens la inceput, pentru ca vor fi multe erori. Forta de vanzare nu face parte mereu din segmentul cuprins intre 20-35 de ani si e greu astfel de schimbat mentalitatea celor mai in varsta. Sistemul informatizat ne va duce unde trebuie in spatiul european din care facem parte” a precizat Monica Ene, directorul adjunct al unei companii de asigurari.
Reprezentantii companiilor de asigurari sunt de parere ca emiterea politelor de asigurare in regim informatic va impiedica practica veche a unora de a copia politele RCA si de a le vinde persoanelor credule.
Sursa: Calin Dragomir