Vezi VIDEO
Din anul 2007, de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, romanii care sunt asigurati au dreptul la consultatii medicale si interventii de urgenta in orice tara a Uniunii. Acest lucru se poate intampla cu o singura conditie: sa fie asigurati in tara si sa aiba la ei Cardul European de Asigurari de Sanatate sau certificatul provizoriu. Ambele se elibereaza gratuit in termen de maximum 30 de zile de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures.
„Din pacate, ne confruntam in ultima perioada cu situatii destul de bizare care nu ar trebui sa se intample in Uniunea Europeana, in sensul ca maramuresenii nostri, in momentul in care au avut nevoie de un serviciu de urgenta sau necesar, au fost incasati direct de catre furnizorul de servicii medicale, desi aveau asupra lor aceste doua documente. Vorbim despre Cardul European si Certificatul provizoriu”, a declarat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al CAS Maramures.
Practic aceste persoane au fost induse in eroare de catre furnizorul de servicii medicale mai putini onesti din strainatate care au preferat sa incaseze direct pacientul in loc sa astepte rambursarea Statului Roman.
„Din pacate, in Ungaria, in Germania, Franta si am avut surprinderea sa luam la cunostinta ca si in Belgia. Saptamana trecuta s-a prezentat o persoana de sex feminin si ne-a adus la cunostinta ca trebuie sa-i decontam contravaloarea serviciului de urgenta deoarece a fost incasata cu 27 de euro ca urmare a unui consult care trebuia sa fie gratuit pentru ca avea cardul, fiind practic indusa in eroare de furnizorul de servicii medicale”, a mai adaugat Ganea.
Legislatia europeana care se aplica si in cazul romanilor este foarte clara in acest caz: romanii care au o urgenta medicala beneficiaza de tratamente si interventii fara sa plateasca vreun leu in orice spital din Uniunea Europeana.
„Ce trebuie sa stie persoana asigurata, maramureseanul nostru care se deplaseaza in strainatate: ca daca este o situatie de urgenta, un serviciu necesar, nu vorbim aici de acele tratamente planificate pentru ca acestea nu fac obiectul cardului. Vorbim doar despre cazuri de urgente si servicii medicale. Sa refuze sa fie incasati de catre furnizorul de servicii medicale din strainatate daca au la ei Cardul European de asigurari de sanatate sau certificatul provizoriu”, a concluzionat Claudia Ganea.
Sursa: Ana Pop