Vezi VIDEO
Impartirea banilor pentru reabilitarea monumentelor istorice aflate in pericol va aduce peste o jumatate de milion de euro in Maramures, insa doar jumatate din suma va fi cheltuita pe lucrari efective, restul banilor fiind destinati documentatiilor si proiectelor tehnice. Cei mai multi bani au fost repartizati pentru lucrarile de reabilitare de la Biserica Nistorestilor din Salistea de Sus, ridicata in anul 1680.
Din bugetul pe acest an, Ministerul Culturii a alocat aproape 600.000 de euro (2.554.809 lei) pentru monumentele din Maramures aflate in dificultate. Suma este insuficienta, mai ales ca jumatate din acesta va fi cheltuita pentru proiectari, documentatii si imprejmuiri ale obiectivelor degradate.
“Suma totala nu e mare – oricum, e criza -, sunt vreo 25,5 de miliarde de lei vechi. Sunt bani putini. In general, sunt bani pentru interventii de urgenta, pentru intocmirea documentatiilor, de proiectare, de obtinerea avizelor, dar sunt si pentru conservare de pictura”, a mentionat Ioan Marchis, directorul Directiei pentru Cultura Maramures.
Putinele monumente care vor fi restaurate in acest an sunt, in general, biserici. La Biserica Nistorestilor din Salistea de Sus s-au alocat peste 100.000 de euro, la biserica monument UNESCO din Surdesti s-au alocat 70.000 de euro, aceeasi suma mergand si spre continuarea lucrarilor de la Castelul Teleki din Coltau, precum si la restaurarea picturii pe lemn de la Biserica Bulenilor din Saliste, iar 35.000 de euro au fost repartizati pentru restaurarea bisericii de lemn ucraineana din Poienile de sub Munte, monument istoric de categorie A.
”In Salistea de Sus avem consevare-restaurare la doua dintre bisericile de acolo, avem in Sisesti restaurare la biserica de lemn «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril» – aici este o lucrare importanta, de 3 miliarde de lei vechi. Si la Castelul Teleki de la Coltau este o suma destul de importanta, acolo continua restaurarea”, a explicat Marchis.
Bani se vor mai aloca pentru imprejmuire si pentru restaurare pictura interioara la bisericile de lemn din Rozavlea (110.150 lei), Botiza (164.500 lei), Poienile Izei (214.457 lei) si Moisei (50.000 lei). Biserica reformata din Tautii Magheraus primeste 100.000 lei pentru documentatii si proiectari, iar cea romano-catolica din acelasi oras, 50.000 lei.
Cate 50.000 lei – pentru parte de proiectare – primesc: Biserica Luterana din Baia Mare, biserica de lemn din Breb, casele Gheorghe Pop de Basesti (Basesti), Mihaly de Apsa (Sighetu Marmatiei), Iancu de Hunedoara (Baia Mare), Bay (Seini) si Castelul Apaffi (Costiui).
Tot in acest an a fost demarat un proiect de reabilitare a Coloniei pictorilor din Baia Mare, care are o vechime de peste 100 de ani. inceputul e timid, 12.000 de euro oferiti pentru documentatii si proiect tehnic, dar obiectivul beneficiaza si de o finantare locala de aproape 25.000 de euro, fapt care poate stimula Ministerului Culturii in alocarea unor sume importante pentru reabilitare.
”Cu finantarea Consiliului Local Baia Mare va fi o imprejmuire gard viu, cu vegetatie perena, si punctul de informare este chiar la intrare, unde este portita mica – acesta va avea si o mica terasa. Noi speram sa fie finalizata aceasta lucrare cat mai repede, in doua-trei luni”, a mentionat Laura Ghinea, presedinte UAP Baia Mare.
In pofida criticilor care reclama sumele mici repartizate de stat pentru salvarea monumentelor aflate in pericol, cei responsabili de administrarea culturii maramuresene admit ca situatia este similara in toata Europa si ca administratiile locale ar trebui sa-si regandeasca strategia de concepere a bugetelor, in care, de cele mai multe ori, aceste monumente sunt ignorate.
”Eu vad ca banii de la Bucuresti sunt din ce in ce mai putini si mi se pare firesc, pentru ca in strainatate numai monumente foarte importante sunt finantate direct de catre stat. Si comunitatile locale trebuie sa se gandeasca sa-si intretina monumentele, ca aceasta centralizare, acesti bani asteptati, intr-o zi se vor termina”, a avertizat seful Directiei pentru Cultura.
Sursa: Catalin Vischi