Vezi VIDEO
Dupa patru ani de asteptare, pe 2 iulie, la Borsa a fost semnat contractul pentru reabilitarea DN 18, tronsonul Moisei-Iacobeni. Bucuria riveranilor a fost insa una de scurta durata pentru ca muncitorii nu vor incepe lucrarile foarte reprede. Asta pentru ca documentul semnat prevede proiectarea lucrarii si abia apoi efectuarea ei.
„Din discutiile care le-am avut saptamana trecuta la momentul semnarii constractului cu directorul general al CNADNR, domnul Narcis Neaga, am tras si noi cateva concluzii. In primul rand contractul este facut pentru proiectare plus executie. Asta inseamna ca incepe partea de proiectare care, conform contractului, are o durata de 4 luni de zile, iar apoi executia efectiva de 24 de luni”, a declarat Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures.
Vicepredintele CJ Gabriel Zetea are si o explicatie pentru intarzierea aparuta. Intreaga lucrare trebuie refacuta dupa ce fosta societate care a lasat balta santierul, inceput in urma cu patru ani, a apucat sa faca o parte dintre lucrari. Astfel, firma care a castigat acum licitatia trebuie sa repare si „stricaciunile” facute de firma israeliana.
„Problema in acest moment a aparut pentru ca a fost schimbata solutia tehnica. Nu se merge pe o solutie clasica, care prevede si mai mult timp de executie. Asta e foarte bine. Vorbim de reciclare «in situ» ca solutie foarte noua, solutie care se foloseste in intreaga Europa si care presupune reciclarea materialului care exista in acest moment pe drum, reducerea costurilor cu aproximativ 30% si executia mai rapida cu cel putin un an de zile a intregii lucrari”, a mai spus Zetea.
Edilul orasului Borsa spune ca de data acesta nu au mai repetat „greselile” facute in urma cu patru ani. Mai mult, intregul tronson care masoara 80 de kilometri a fost impartit in bucati de aproximativ 20 de kilometri fiecare.
„Spre deosebire de 2011, cand s-a semnat vechiul contract, toate firmele care au participat la licitatie au experienta si au aratat de-a lungul timpului ca au experienta si pot sa duca un contract la capat, lucru care in 2011 nu s-a putut demonstra. Nu s-a luat in calcul doar cel mai mic pret pentru ca stim ca de fiecare data daca se alege cel mai mic pret nu se va putea duce la termen, nu se va putea finaliza proiectul. De aceasta data s-au facut alte calificative, in functie de experienta, perioada de garantie, termen de executie si experienta firmei si au aratat ca intr-adevar toate firmele care au castigat licitatia au astfel de experienta si sumele necesare sa finanteze proiectul”, a precizat Ion Sorin Timis, primarul orasului Borsa.
In ceea ce priveste termenul de finalizare a lucrarilor, Ion Sorin Timis spune ca acesta este toamna anului viitor.
„Ambele firme cu care am avut discutii in data de 2 iulie, cand s-a semnat contractul, si-au aratat interesul de a incepe cat mai repede lucrarile si sa finalizeze pana in toamna anului 2016, pentru a nu mai prinde inca o iarna in Borsa, pentru ca pentru firmele de constructii iarna inseamna pierdere de bani. Cel putin cele doua loturi, Lotul 1 si Lotul 2, unde am avut discutii cu firmele constructoare si le cunosc bine, cele doua loturi pot fi finalizate. In prima faza calea de rulare, adica sa putem circula foarte usor”, a mai spus Timis.
Nu la fel de increzator in acest contract se arata deputatul Nutu Fonta, reprezentant al zonei. Acesta arata cu degetul spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si ii numeste pe reprezentantii acesteia „mincinosi”.
„Eu am cerut niste termene de incepere a lucrului efectiv. Unul spunea ca doua saptamani, unul spunea ca dureaza o luna, altul spunea ca dureaza trei luni proiectarea, ceea ce inseamna ca anul acesta nu se va intampla nimic pentru oamenii de pe tronsonul care tranziteaza Carlibaba-Moisei-Borsa. Ne amagesc si cu reparatiile cu care dau din colt in colt. Initial spuneau ca conditiile meteo nu le permite sa lucreze si la care le-am spus ca «de cinci zile vremea e frumoasa si nu lucrati». «Pai, s-a stricat o freza». «Pai Domnu’ Cecan, nu mai mintiti lumea, spuneti ca s-a stricat freza respectiva. Deci minciuna, in CNADNR minciuna mare”, a punctat Nuntu Fonta.
Potrivit contractului semnat joi, 2 iulie, la Borsa, termenul de proiectare este de 4 luni de la data semnarii documentului, iar cel de executie a lucrarilor este de 24 de luni de la deschiderea santierului.
Va reamintim ca tronsonul Moisei-Iacobeni din DM 18 a mai fost o data licitat, in anul 2011 si adjudecat de firma israeliana Shapir, dar aceasta nu a finalizat lucrarea, iar contractul a fost reziliat.
Sursa: Ana Pop