Vezi VIDEO
Lucrarile de reabilitare a tronsonului Moisei-Iacobeni de pe DN 18 au ajuns din nou in impas. Oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au reziliat contractul cu firma israeliana care ar fi trebuit sa execute investitia. Acum va fi reluata licitatia pentru atribuirea lucrarilor, insa procedura este una de durata. In plus, CNADNR doreste ca acest proiect sa fie finantat din bani europeni, aspect care va duce la intarzierea reluarii lucrarilor.
La mijlocul lunii martie autoritatile maramuresene anuntau reluarea lucrarilor pe DN 18, in zona Moisei-Iacobeni. Oficialii Prefecturii isi exprimau atunci speranta ca de data aceasta investitia se va derula fara probleme. Intre timp, oficialii CNADNR au reziliat contractul cu firma constructoare, din cauza ca societatea nu a acceptat ca plata lucrarilor sa fie facuta abia la finalizarea unor etape.
Chiar daca a fost reziliat contractul, Shapir are obligatia de a elimina dezastrul pe care l-a creat in urma interventiilor de pe drum. Muncitorii vor trebui sa puna in siguranta drumul si sa se ocupe de intretinerea tronsonului pana va fi gasit un alt constructor.
„Nu s-a ajuns la nicio intelegere a CNADNR cu firma Shapir. Nu s-a acceptat, la o discutie finala, ca lucrarile executate pe tronsonul Moisei-Iacobeni sa nu fie platite in avans, ci dupa ce se face receptia anumitor distante, cantitati de materiale si investitie care se realizeaza conform graficului. Din acel moment nu mai putea CNADNR sa tina intr-o stare de suspans acel tronson de drum si s-a ajuns la rezilierea contractului”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Oficialii CNADNR cauta acum inclusiv o alta varianta de finantare pentru a putea incepe si procedura de licitatie electronica. Conform sefului Directiei Regionale Drumuri si Poduri Cluj, Eugen Cecan, se doreste ca proiectul sa fie finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, ceea ce va intarzia „putin” demararea licitatiei. In plus, procedurile pentru atribuirea lucrarilor necesita timp. In conformitate cu legislatia in vigoare, anuntul trebuie sa stea postat 60 de zile in sistemul electronic de achizitii publice, abia dupa aceea putand incepe demersurile pentru atribuirea tronsonului.
„Din momentul in care s-a reziliat contractul, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga a repozitionat institutia pentru gasirea altor surse de finantare pe alte fonduri, pentru a putea pune licitatia pe SEAP si in timpul cel mai scurt sa putem avea un constructor”, a mai spus Anton Rohian.
Oficialii CNADNR au in vedere realizarea unei expertize pe tronsonul respectiv, pentru a stabili ce lucrari au fost efectuate pana in prezent si cati bani trebuie decontati catre firma Shapir.
Cu toate acestea, oficialii Prefecturii Maramures cred ca lucrarile vor fi reluate in acest an, astfel incat sa poata fi finalizate pana in vara lui 2015. In privinta tronsonului Baia Sprie – Sighetu Marmatiei, firma greaca Aktor a ajuns la o intelegere cu o banca din Romania in ce priveste finantarea lucrarilor, si a fost semnat un memorandum, iar lucrarile sunt in derulare.
Sursa: Camelia Tocaci