Vezi VIDEO
Lucrarile la DN 18 pe ruta Baia Mare – granita judetului Suceava au inceput, prima cupa de pamant fiind luata la limita localitatilor Desesti si Giulesti. Reabilitarea se va face pe un tronson de aproape 180 de kilometri, iar proiectul, care este finantat de Banca Europeana de Investitii si Guvernul Romaniei, va fi finalizat in septembrie 2013.
Cea mai importanta artera care leaga Baia Mare de Maramuresul istoric, tronsonul Baia Mare – Sighetu Marmatiei, a intrat in reabilitare mai devreme cu trei ani decat prevedea programul national al Ministerului Transporturilor.
Pe DN 18, intre localitatile Desesti si Giulesti, un utilaj al firmei executante a luat prima cupa de pamant in prezenta lui Petros Katsis – managerul general al companiei grecesti si a unor oficialitati maramuresene. ”A fost o supriza pentru ca in zona s-a gasit forta de munca foarte buna, foarte bine pregatita, si intentia noastra este ca aceasta forta de munca sa fie folosita din judet, ca sa realizam obligatiile noastre”, a spus acesta.
Reprezentantul Directiei Regionale de Drumuri Poduri Cluj a mentionat ca lucrarea face parte dintr-un proiect de reabilitare a drumurilor nationale de pe ruta Baia Mare cu limita judetului Suceava. Ioan Pantelimon, directorul DRDP Cluj, a acceptat ca este prima investitie importanta pe care compania o face in zona. ”Cele trei contracte de pe DN18, pe zona judetului Maramures, au o lungime de 177 de kilometri, deci este un tronson destul de consistent si au valoare contractuala de 505 milioane de lei, deci undeva la 116 milioane de euro”, a spus Pantelimon.
Managerul general al firmei executante a precizat ca in zona de varf a lucrarii, la mijlocul acestei veri, impreuna cu subcontractantii, care vor fi firme din Maramures, la lucrarile de pe sectorul Baia Mare – Sighetu Marmatiei vor lucra aproximativ 1.000 de oameni, cei mai multi dintre acestia fiind din judet.
Conducerea Consiliului Judetean Maramures a precizat ca in curand se vor deschide si lucrarile pe tronsoanele Sighet Marmatiei – Moisei si Moisei – Iacobeni. Proiectul este finantat de catre Banca Europeana de Investitii si Guvernul Romaniei, iar termenul de finalizare este 1 septembrie 2013.
Sursa: C.V.