Vezi VIDEO
Reabilitarea termica a imobilelor este printre prioritatile multor familii din Maramures. Multi locuitori ai judetului si-au propus sa isi izoleze casele, in speranta ca vor reusi astfel sa faca economii la incalzire pe durata iernii. In ciuda frecventelor promisiuni ale autoritatilor centrale si locale, fondurile alocate de la stat pentru aceste executii au fost nesemnificative, cetatenii fiind fortati sa plateasca din propriul buzunar placarea cu polistiren a peretilor de la case. Mai mult, nici introducerea obligativitatii certificatelor energetice la tranzactiile imobiliare nu a miscat lucrurile in sensul dorit de reprezentantii statului, astfel incat ritmul investitiilor nu a fost cel scontat de stat. S-a facut astfel apel la fondurile europene.
O veste buna ar fi ca din 15 noiembrie se pot depune cereri in cadrul unui proiect cu fonduri europene care priveste tocmai cresterea eficientei energetice la blocurile de locuinte. Partea rea e ca selectia lor va fi mai mult decat dura. Ministerul Dezvoltarii a prelungit cu mai bine de o jumatate de luna perioada de consultari privind Ghidul Solicitantului, precizand ca astfel va permite analiza tuturor observatiilor primite, asta tinand cont si de numarul mare de propuneri trimise de potentialii beneficiari. Documentele trebuie trimise agentiilor de dezvoltare regionala, pentru zona de Nord-Vest bugetul alocat fiind de 22,8 milioane de euro.
In Baia Mare, doar 10 blocuri sunt prinse in programul de reabilitare termica cu finantare europeana. Investitiile tinta ale acestui program sunt blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse, mai exact peste 50% dintre familiile sau proprietarii din cladire care au un venit net lunar pe membru de familie de maxim 500 de euro. Ratele de cofinantare aplicabile sunt impartite astfel: 60% de la Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat si 40% de la autoritatea publica locala si asociatia de proprietari.
Cei care nu au acces la aceste finantari trebuie sa suporte singuri investitiile, care in cazul unui apartament de circa 60 de metri patrati se ridica la 500 de euro. Singurul avantaj pe care il pot obtine de la stat este scutirea de la plata impozitului pe 7 ani, dar si aici trebuie indeplinite conditii stricte.
“Daca vorbim de reabilitarea termica personala, nu prea se pot primi banii inapoi, decat in anumite conditii. Exista o reducere a impozitului datorat municipalitatii pe 7 ani, daca se indeplinesc anumite conditii: daca cei care isi fac reabilitarea termica au un proiect de executie avizat, au autorizatie de constructie eliberata de Primaria municipiului Baia Mare si au un contract cu o firma de executie. In urma acestor documente, facem o receptie a lucrarii, iar asociatia de proprietari beneficiaza de o reducere a impozitului pe urmatorii 7 ani”, a explicat purtatorul de cuvant al Primariei Baia Mare, Dan Coarda.
Costurile pentru reabilitarea termica s-au redus in ultima perioada, in conditiile in care pretul materialelor este mic, dar si cererea este scazuta. Certificatele energetice, obligatorii la vanzarea sau inchirierea unei locuinte, nu conteaza, pentru ca s-a gasit lacuna legislativa care sa permita evitarea acestei investitii. Astfel, de comun acord cu cel care cumpara o proprietate imobiliara, multi vanzatori semneaza un act notarial prin care renunta la certificatul energetic.
”Din pacate, nu se mai tine cont de certificatele energetice. A fost un pic de tevatura prin anii 2008-2009, dupa care au ramas doar trei fraze scurte, cuprinse in contractul de vanzare – cumparare, prin care cumparatorul si vanzatorul, de comun acord, considera ca nu este nevoie de acel certificat energetic. In ultima vreme, nici bancile nu au mai cerut la creditele ipotecare sau de Prima Casa. Au renuntat usor la ele, pentru ca nu era un criteriu esential pentru a face o vanzare. Pana la urma, cred ca este bine, pentru ca se incarca nejustificat o nota de plata si asa incarcata de taxele notariale sau de impozitul pe profit pe care il plateau cumparatorii la finalul unei tranzactii imobiliare”, a spus directorul unei agentii imobiliare din Baia Mare, Lazar Nacu.
Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic care atesta cat de bine este izolata din punct de vedere energetic o cladire. Totodata, prin acest certificat se face incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.
Sursa: Gabriela Kuhajda