Vezi VIDEO
O problema fara rezolvare pare situatia blocurilor “multicolore” din Baia Mare. Desi imaginea acestora deranjeaza atat cetatenii municipiului cat si autoritatile, nimeni nu face demersuri pentru ca blocurile sa aiba un echilibru din punct de vedere estetic. Situatia a degenerat in ultimii 10 ani, iar la ora actuala in Baia Mare sunt sute de blocuri izolate in zeci de culori, fenomenul fiind incurajat in lipsa unor sanctiuni aplicate in acest sens.
Arhitectii sunt de parere ca in cazul acestor izolatii temice, pe langa autorizatia necesara, locatarii ar trebui sa se consulte in luarea unei decizii privind culorile cu un specialist in domeniu. Rezolvarea nu pare prea complicata, insa atata timp cat pentru aceste servicii oamenii trebuie sa scoata bani din buzunar, prea putini sunt cei care apeleaza la specialisti.
„Constructiile nu sunt pulovere sau pijamale, sa ne dam in spectacol cu ele. Cred ca as interzice firmele care vand astfel de culori, cred ca le-as ascunde paleta de culori, sa nu le mai aleaga oamenii. Asta, pentru ca cetatenii sunt tentati, fiind o culoare foarte vie, pe cativa centimetri, sa se uite si sa se gandeasca sa o aleaga pe cea stridenta ca poate o alta e prea pala si nu se vede, dar impactul, va dati seama ce mare e pe un ansamblu de locuit”, a explicat Stefan Pascut, presedintele Ordinului Arhitectilor filiala Maramures.
Reprezentantii municipalitatii sustin ca o rezolvare a situatiei deja existente este in principal la mana cetatenilor care au facut izolatii termice fara aprobare si in culori stridente, specialistii Primariei Baia Mare urmand sa le faciliteze in timp mai scurt avizele necesare intrarii in legalitate.
„Nu primaria orasului poate sa rezolve aceasta problema, pentru ca este vorba despre o proprietate privata. Ei, cetatenii, trebuie sa fie constienti ca sunt proprietari acolo si ca trebuie sa se asocieze. Masura ar fi, asociatia de proprietari, daca ea nu exista, sa fie constituita si sa intre intr-un eventual parteneriat cu Primaria municipiului Baia Mare. Totul tine de proprietar. Deci, pana la urma noi nu putem decat sa mediem si sa le spunem de ce acte au nevoie”, a explicat arhitectul-sef din cadrul Primariei Baia Mare, Edmund Futo.
Tot arhitectul Baii Mari a aratat ca Primaria Baia Mare are o atitudine concilianta fata de cetateni, renuntand la realizarea unor controale ale angajatiilor Corpului de Control, astfel incat nicio persoana nu a fost sanctionata pentru ca nu detine autorizatie sau pentru ca nu a respectat culoarea initiala a blocului. Sugestia arhitectilor este ca atunci cand cetatenii doresc sa aleaga o culoare pentru imobilul in care stau, sa se orienteze spre nuantele pastelate.
Sursa: Anca Popescu Glodan