Vezi VIDEO
Primaria Baia Mare a inceput pregatirile pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta 18/2009 privind reabilitarea termica a blocurilor de locuit. Prin acest act normativ se aloca fonduri direct administratiilor locale pentru lucrarile de izolare a apartamentelor construite in perioada 1950-1990. Reprezentantii administratiei municipale au avut deja mai multe intalniri cu presedintii asociatiilor de proprietari din Baia Mare, pentru ca efectuarea lucrarilor depinde de initiativa acestora. Ordonanta este valabila doar pentru cererile noi, cetatenii care si-au izolat blocurile pe cheltuiala proprie in anii trecuti nu vor primi acest tip de subventie.
Aplicarea ordonantei depinde insa de aparitia normelor metodologice, care sunt asteptate in scurt timp. Directorul tehnic al Primariei Baia Mare, Traian Florea, a precizat ca s-a trecut deja la analizarea situatiei din teren, iar acum echipe ale municipalitatii verifica documentatiile pentru a intocmi inventarul blocurilor din oras care pot beneficia de facilitatile prevazute in O.U. 18/2009 privind izolarea termica. In plus, exista 18 blocuri pentru care s-au inaintat guvernului inca de anul trecut actele necesare, in baza vechii legislatii, iar acum se spera ca macar acestea vor primi finantare si vor intra in executie pe parcursul anului 2009.
Noua ordonanta prevede etapele necesare realizarii lucrarilor, modul de finantare a acestora, precum si obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice si ale asociatiilor de proprietari. Fata de vechile prevederi, in actul recent adoptat de guvern distributia cheltuielilor se face astfel: 50% de la stat, 30% de la primarii si 20% de la asociatii, ceea ce poate prezenta un interes mai mare pentru cetateni. Ordonanta mai prevede ca primariile pot prelua cheltuielile aferente anumitor persoane si chiar ale unor asociatii.
In Baia Mare, a existat un interes crescut pentru izolarea termica a blocurilor de circa doi ani, existand chiar o moda impusa de nevoia oamenilor de a-si reduce costurile de intretinere la locuinte. Prin urmare, baimarenii nu au avut nevoie de invitatii speciale din partea reprezentantilor administratiei publice, existand circa 30 de asociatii de proprietari care au depus deja cereri. Numarul lor va creste insa in mod cert, insa problema se va ivi la alocarea fondurilor, pentru ca acestea depind de guvern, care are cea mai mare contributie in program.
Nnoile reglementari vizeaza, in principal, reducerea perioadei de implementare a proiectelor, sprijinirea financiara a familiilor in dificultate si a asociatiilor de proprietari cu resurse insuficiente, asigurarea unor standarde superioare de calitate a lucrarilor efectuate.
Conform noii ordonante de urgenta, proiectarea si auditul energetic vor fi facute pe cheltuiala exclusiva a primariei. Asociatiile de proprietari trebuie sa ia intai decizia privind reabilitarea cu majoritate simpla, iar apoi sa depuna o cerere in acest sens la primarie.
Directorul tehnic Traian Florea a explicat ca intr-o faza uletrioara, dar inainte de inceperea lucrarilor, trebuie semnat contractul de mandat prin care asociatia imputerniceste primaria pentru contractarea executiei. Modalitatile practice trebuie stabilite tocmai prin normele metodologice fara de care nu se pot face niciun fel de lucrari. Un lucru este cert, ca toate lucrarile se vor face prin achizitie publica, de catre firme specializate.
Traian Florea a enumerat pasii care trebuie facuti de la inventarierea blocurilor de locuinte care pot sa intre in program, demarata deja in Baia Mare, si pana la receptia finala a lucrarilor. Astfel, pe parcurs trebuie facuta proiectarea, un audit privind randamentul energetic, ce cad in sarcina primariei, iar apoi urmarirea executiei lucrarilor si eliberarea certificatului de performanta energetica cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire.
Faza de intocmire a docomentatiei poate sa dureze cateva luni, dar vestea buna e ca programul are caracter multianual, adica resursele se vor aloca si in anii urmatori, pana la rezolvarea situatiei la nivel national.
Lucrari finantate prin programul de reabilitare termica:
• Izolarea termica a peretilor exteriori,
• Inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic,
• Termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei,
• Izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter,
• Lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica,
• Lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.
Odata cu efectuarea acestor lucrari de interventie se pot executa si urmatoarele lucrari, justificate din punct de vedere tehnic in expertiza tehnica si/sau auditul energetic:
• Lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie,
• Lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte.
Sursa: Meda Muntean