Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat joi ”dezamăgirea” poporului şi armatei ucrainene faţă de lipsa unor ”decizii pozitive” privind intrarea ţării sale în NATO.
El a subliniat din nou necesitatea ca Alianţa Atlantică să sprijine aderarea Kievului la summitul din iulie, relatează EFE.
”Chiar şi Ucraina, care apără valorile europene cu preţul sângelui, nu are încă un răspuns pozitiv în privinţa aderării sale la Uniunea Europeană şi NATO, a declarat Zelenski în Republica Moldova, în cadrul celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene.
”Speranţele noastre se îndepărtează din ce în ce mai mult; îmi pare rău că trebuie să-mi exprim aici această dezamăgirea în numele soldaţilor noştri care luptă pentru libertate şi al poporului nostru”, a adăugat Zelenski, care a insistat pe necesitatea integrării în NATO a ţărilor apropiate de Rusia.
”Nu putem avea îndoieli privind unitatea noastră. Aici, în Moldova, nu auzim sirene sau tirurile artileriei ruse, dar nu demult ruşii erau convinşi că după ce au atacat Ucraina vor putea ajunge şi în Moldova. Rusiei îi e teamă de NATO şi încearcă să îi înghită doar pe cei care se află în afara spaţiului Alianţei. Ucraina este deschisă şi avem un plan pentru pace, vorbim despre importanţa NATO. Toate ţările europene care au graniţe cu Rusia trebuie să se alieze. Ucrainenii care promovează valorile europene cu sânge aşteaptă un răspuns la capitolul aderare. În numele soldaţilor şi a poporului ce luptă aş vrea să spun că este vremea deciziilor. E nevoie de pace în Europa”, a spus Zelenski, citat de MOLDPRES.
”Aş vrea să subliniez că toţi Aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, aşa cum am demonstrat cu Finlanda şi Suedia. Şi toţi Aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membru al Alianţei. Şi toţi Aliaţii sunt de acord că revine Aliaţilor din NATO şi Ucrainei să decidă când este timpul potrivit”, a declarat în aceeaşi zi, la Oslo, secretarul general Jens Stoltenberg în deschiderea reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO.
Fără consens, nu va exista o decizie, a reamintit secretarul general. Or, cu o lună înaintea summitului, niciun subiect nu este tranşat.
Potrivit lui Stoltenberg, ”nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală la summitul de la Vilnius cu privire la această chestiune”.
Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă un stat nu se poate alătura Alianţei atât timp cât se află în mijlocul unui război, a declarat și ministrul de externe german Annalena Baerbock, potrivit Reuters.
La rândul său, ministrul de externe francez, Catherine Colonna, a afirmat că Alianţa are nevoie să gândească ce fel de garanţii de securitate poate oferi Ucrainei.