Exemplul primilor creștini, care împărțeau veniturile cu cei aflați în necesități, dar și al Sfântului papă Pius al X-lea, a fost evidențiat de Papa Francisc în saluturile adresate grupurilor de pelerini din diferite țări care au luat parte la audiența generală de miercuri, 21 august 2019, în aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului. Agitația unei fetițe, care pe mulți îi deranja în timpul audienței, a oferit papei ocazia unei reflecții inedite pe plan spiritual.
Adresându-se polonezilor, Sfântul Părinte le-a transmis urarea ca pelerinajul lor la Roma, la mormintele Apostolilor și celorlalți Sfinți, să devină ”o ocazie de a capta din nou mărturia lor și de a învăța să trăim cu dăruire față de Cristos și de frați în spiritul comuniunii de iubire”.
Papa Francisc: «Dați la rândul vostru un exemplu de sensibilitate și generozitate fraternă prin gesturi concrete de împărtășire cu cei care sunt în necesități. Domnul să vă binecuvânteze! Lăudat să fie Isus Cristos!»
”Solidaritatea creștină, foarte diferită de simpla asistență socială, face parte din natura Bisericii”, a spus papa în salutul adresat pelerinilor de limba franceză. ”Fie ca Duhul Sfânt”, a mai spus pontiful, ”să vă ajute să trăiți în adevăr solidaritatea pe care o cere Evanghelia. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
Revenind, în salutul adresat pelerinilor de limba spaniolă, la exemplul primei comunități creștine, în care discipolii ”puneau la picioarele apostolilor” (cf. Fap 4, 36-5,11) prețul vânzării bunurilor materiale, papa a subliniat că ”înșelăciunea i-a dus la moarte” pe cei care au păstrat pentru sine o parte din câștig. Prin fățărnicia lor, aceștia ”i-au mințit nu numai pe oameni, dar și pe Dumnezeu”.
Papa Francisc: «Aceste exemple ne învață că atunci când sinceritatea nu este respectată în împărțirea bunurilor se cade în ipocrizie, îndepărtându-se de adevăr, ceea ce provoacă moartea interioară. Cei care se comportă astfel consideră Biserica asemenea unui hotel și nu o consideră drept casa lor, nici drept familia lor. (…) Îi cer Domnului să ne dăruiască Spiritul său ca să învingem orice ipocrizie și să punem în centrul vieții noastre adevărul, care alimentează solidaritatea creștină, fiind chemați să oferim tuturor iubirea lui Dumnezeu prin faptele noastre concrete. Dumnezeu să vă binecuvânteze!»
Vorbind, în fine, pelerinilor de limba italiană, papa Francisc a încheiat saluturile cu un cuvânt special, pornind de la prezența unei fetițe de 11-12 ani, care în timpul catehezei mergea încoace și încolo în preajma Sfântului Părinte. De aici, îndemnul papei la o scurtă reflecție:
Papa Francisc: «Am văzut cu toții această fetiță atât de frumoasă – pentru că este frumoasă – dar, sărmana, este victima unei boli și nu știe ce face. Eu pun o întrebare și fiecare să răspundă în inima sa: m-am rugat pentru ea, văzând-o, m-am rugat pentru ca Domnul să o vindece, să o ocrotească? M-am rugat pentru părinții și familia ei? Ori de câte ori vedem o persoană că suferă trebuie să ne rugăm. Astfel de situații să ne ajute întotdeauna să ne punem această întrebare: m-am rugat pentru această persoană pe care am văzut-o, care se vede că suferă?»
Apoi, nelipsitul salut adresat tinerilor, celor vârstnici, bolnavilor și soților recent căsătoriți, amintind comemorarea liturgică a Sfântului său predecesor, sărbătorit anual în calendarul catolic pe 21 august:
Papa Francisc: «După exemplul Sfântului Pontif Pius al X-lea, care este sărbătorit astăzi, vă îndemn să mergeți în întâmpinarea lui Isus Cristos prin ascultarea Evangheliei sale și prin faptele bune. Duhul Sfânt să susțină drumul vostru!».