Sesizarile montaniardului maramuresean Lucian Petru Goja legate de distrugerile din rezervatia salajeana Gradina Zmeilor nu au ramas fara efect. In urma adreselor trimise catre Ministerul Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu si Academia Romana, au aparut si reactiile, ceea ce ar putea fi considerat un semn bun, pentru ca amenajarile recent realizate la Gradina Zmeilor ar putea fi stopate, iar un monument inaltat de natura in mii de ani ar putea fi salvat de mana celor care au comis ”barbarismele mioritice”, cum le-a numit Lucian Petru Goja. Acesta a descoperit dezastrul intr-una din recentele sale drumetii prin Salaj, iar ceea ce a gasit in zona l-a socat efectiv, dar l-a si determinat sa ia atiudine.
Lucian Petru Goja a facut ceea ce ar fi trebuit sa faca oricare dintre noi. In calitate de cetatean pasionat de turism, el a trimis mai multe sesizari institutiilor care pot lua masuri, in care i-a atentionat pe cei care iau decizii ca la Gradina Zmeilor, sit de importanta geologico-piesagistica unic in Romania, s-au facut amenajari ”oribile” care au distrus zona in urma excavarii solului si construirii de alei, trepte si rigole, in opinia maramureseanului toate acestea usurand accesul spre rezervatie a ”teribilistilor dotati cu SUV-uri, ATV-uri sau motociclete enduro, precum si a picnicarilor auto turisti”.
Montaniardul a facut apel la factorii de raspundere din guvern sa protejeze cu adevarat natura, mai ales ca sunt platiti pentru asta, dar si sa actioneze pentru conservarea ariilor naturale protejate. El le-a cerut oficialilor din Ministerul Mediului sa ii identifice pe cei responsabili de proiectul distrugator de la Gradina Zmeilor, sa stabileasca daca initiatorii acestuia erau autorizati sa lucreze acolo, dar si daca inainte de avizare s-au facut studii de impact. El a mentionat ca la momentul drumetiei sale lucrarile pareau sistate, insa, pe de alta parte, a subliniat ca autoritatile salajene de mediu nu ar fi straine de situatie.
Lucian Petru Goja a facut si alte demersuri, in urma carora a fost contactat telefonic chiar de seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. In bunul stil romanesc, functionarii din institutie au trimis sesizarea colaboratorului eMaramures catre Garda de Mediu Maramures, nu spre cea din Salaj – judet pe teritoriul caruia se afla rezervatia. Pentru aceasta prima reactie din partea statului a fost nevoie de o jumatate de luna, pentru ca abia dupa acest termen s-au urnit din loc si comisarii de mediu.
Azi, 26 noiembrie, dupa alte cateva zile de amanari, Lucian Petru Goja a fost contactat telefonic de catre un comisar al Garzii Nationale de Mediu Salaj, care i-a propus maramureseanului sa insoteasca o echipa de comisari pe teren, la locul indicat. Verificarile au fost anuntate pentru luni, 30 noiembrie, cand o comisiese va afla in situl Gradina Zmeilor din Galgau Almasului pentru a evalua lucrarile de amenajare si a le compara cu proiectul care exista, despre care s-a spus ca ar fi eliberat in deplina legalitate.
La o asemenea invitatie ad-hoc, Lucian Petru Goja nu a putut spune decat ”nu”, precizand ca are un loc de munca si ca nu poate lipsi de la serviciu dupa bunul sau plac. El a propus ca in comisie sa fie cooptati ing. Mircea Verghelet, pe care l-a prezentat ca un specialist in materie de parcuri nationale/naturale, sau colegi ai sai, dar si reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, a caror prezenta, in opinia lui, ar da si mai multa credibilitate analizei, cu atat mai mult cu cat oficiali ai Garzii de Mediu din Salaj i-au transmis ca „nici nu e atat de grav pe cat am crezut” la Gradina Zmeilor.
”Sunt convins ca-n final inca o bijuterie naturala a Romaniei, un unicat geologico-peisagistic, va ramane pe veci agresat, pangarit, adaugandu-se celorlalte, la fel de grave, precedente”, a semnalat insa Lucian Petru Goja, care s-a luptat cu autoritatile, precum Don Quijote cu morile de vant.
”Este dezolant faptul ca in Romania dupa aderarea la UE au fost declarate arii naturale protejate, constat, pur formal, o multime de locatii mirifice de importanta stiintifica, botanica, faunistica, geologica, speologica, peisagistico-turistica etc. fara ca ulterior acestea sa fie manageriate stiintific, profesionsit, consecvent si onest strict conform legii, interesele unor «investitori» prevaland intereselor statului”, a concluzionat, intr-un ton trist, Lucian Petru Goja.
CITESTE SI:
Sursa: eMM.ro