Patrick Auroy, asistent al Secretarului General NATO, a declarat, marti, la Bucuresti, ca „agresiunea militara a Rusiei in Ucraina” reprezinta „o adevarata amenintare la adresa securitatii euroatlantice”, astfel ca ministrii de externe vor revizui, saptamana viitoare, relatiile Aliantei cu Moscova.
„Agresiunea militara a Rusiei in Ucraina este cea mai grava criza din Europa de la caderea Zidului Berlinului. Reprezinta o adevarata amenintare la adresa securitatii euroatlantice si, in general, la ordinea mondiala„, a declarat Patrick Auroy, asistent al Secretarului General al NATO pentru investitii in domeniul apararii, la conferinta „AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014”, organizata la Bucuresti de NATO Communications and Information Agency.
Auroy a reamintit ca NATO a avut „o pozitie clara”, de condamnare a interventiei militare a Federatiei Ruse in Crimeea si a asa-numitului referendum. De asemenea, a reconfirmat „sprijinul ferm pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si am fost impreuna de acord sa intensificam cooperarea cu Ucraina”, a mai spus oficialul Aliantei Nord-Atlantice.
General-locotenentul Patrick Auroy a precizat ca NATO a decis suspendarea cooperarii cu Moscova in cadrul Consiliului NATO-Rusia. „Intregul spectru al cooperarii NATO cu Rusia va fi revizuit de ministrii nostri de externe saptamana viitoare”, a subliniat asistentul Secretarului General, Anders-Fogh Rasmussen.
Pe de alta parte, Auroy a reiterat faptul ca, in urma evenimentelor din Crimeea, Alianta si-a consolidat capacitatea de reactie, care include si zborurile de supraveghere din spatiul aerian romanesc. „Am luat masuri pentru consolidarea capacitatii de reactie a NATO, inclusiv mai multe actiuni de politie aeriana in spatiul baltic, zboruri de supraveghere in spatiul aerian al Poloniei si al Romaniei si cresterea nivelului de alerta”, a declarat Patrick Auroy.
Totodata, oficialul NATO a subliniat faptul ca din aceasta criza se trage concluzia ca „apararea conteaza si ca nu putem continua sa reducem cheltuielile in domeniul apararii, in timp ce alti actori mondiali isi dezvolta bugetele de aparare”. „Trebuie sa ne asiguram ca avem o serie intreaga de capabilitati pentru a descuraja, pentru a ne apara si pentru a contracara orice fel de amenintari”, a mai spus asistentul Secretarului General al Aliantei.
Potrivit MApN, la „AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014” participa, in perioada 25-27 martie, oficialitati de rang inalt din Alianta Nord-Atlantica, Guvernul Romaniei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Industriilor si Ministerul Afacerilor Interne, alaturi de aproximativ 700 de reprezentanti din 40 de companii, membri ai comunitatii tehnice, operationale si ai mediului academic.
Sursa: Mediafax