Guvernul Romaniei a pierdut astazi, 27 aprilie, un vot de incredere organizat in parlament, la numai doua luni dupa ce a fost instalat, ceea ce atrage perspectiva mai multor luni de agitatie politica si ridica intrebari in legatura cu programul sau de austeritate, relateaza Reuters, in timp ce Associated Press subliniaza ca partidele de opozitie au profitat de nemultumirea larg raspandita in randul populatiei fata de masurile dure de austeritate, nepotism si coruptie.
La randul sau, Deutsche Welle scrie ca guvernul roman al lui Mihai-Razvan Ungureanu, care a avut o viata scurta, a cazut in urma unei motiuni de cenzura depuse de partidele cu orientare de stanga in contextul protestelor publice impotriva programului de austeritate convenit cu UE si FMI.
Instabilitatea politica subliniaza nemultumirea din tarile europene care nu sunt membre ale zonei euro dar sunt nevoite sa recurga la masuri de austeritate, noteaza Deutsche Welle.
Reducerile de salarii si pierderile de joburi i-au adus pe milioane de romani in situatia de a lupta pentru a-si asigura traiul de zi cu zi. Media salariala este mai mica de 400 de euro pe luna si, desi rata somajului este mai mica de 5%, multi romani au parasit tara pentru a-si asigura subzistenta, provocand o scadere a populatiei cu 10% in ultimul deceniu, scrie DW.
In acelasi timp, postul de radio sarbesc B92 subliniaza ca sase parlamentari de la PDL au parasit miercuri partidul de guvernamant si s-au alaturat opozitiei, acestia adaugandu-se celor sase alesi din aceeasi formatiune care au luat o decizie similara saptamana trecuta.
The Wall Street Journal scrie ca guvernul roman cu orientare de dreapta a devenit ultima victima a politicilor de austeritate dupa ce a pierdut votul de incredere de vineri, punand sub semnul intrebarii dorinta politicienilor de a mentine o serie de masuri dureroase necesare pentru insanatosirea finantelor statului.
Cotidianul francez L’Express si postul francez TV5 relateaza ca guvernul roman a cazut in plina misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI), in cadrul acordului incheiat in martie 2001. Bucurestiul s-a angajat in fata FMI si a UE sa privatizeze mai multe companii energetice pentru a atrage capital pentru modernizarea lor, reforme criticate de USL.
La randul sau, Bloomberg Businessweek insista asupra faptului ca leul romanesc a ajuns la cel mai scazut nivel fata de euro din ultimele sase saptamani dupa ce guvernul a cazut vineri in urma unui vot de neincredere. Astfel, leul s-a depreciat cu 0,4 procente la Bucuresti, cea mai mare cadere dintr-o singura zi de la 15 martie.
Sursa: Agerpres