Liderii europeni vor incerca la Consiliul European, care se va desfasura joi si vineri la Bruxelles, sa convina asupra unei riposte credibile in fata anexarii Crimeii de catre Rusia, dar nu pot sa piarda din vedere ca o noua serie de sanctiuni impotriva Moscovei ar antrena represalii din partea acesteia, relateaza AFP.
Sefii de stat si de guvern ar putea decide anularea summitului UE-Rusia, programat pentru luna iunie in statiunea balneara rusa Soci, dar este putin probabil sa mearga pana la instituirea unor sanctiuni ce le-ar prejudicia interesele economice. De asemenea, este posibila o largire a listei personalitatilor ruse si ucrainene proruse carora le vor fi inghetate averile din UE si nu vor mai primi vize pentru spatiul comunitar, desi instituirea acestor sanctiuni impotriva unor astfel de oficiali la reuniunea de luni a ministrilor europeni de externe a fost ironizata de Moscova.
Unele tari, precum Grecia, Finlanda sau Bulgaria, sunt dependente de gazele rusesti. Franta nu vrea sa piarda contractul de vanzare a doua nave militare Mistral catre armata rusa si avertizeaza ca noi sanctiuni impotriva Rusiei vor conduce la represalii din partea Moscovei. In aceasta ultima eventualitate, ‘trebuie sa ne asiguram ca impactul lor va fi impartit echitabil’ intre tarile europene, afirma un oficial francez citat de AFP. La randul ei, Marea Britanie se teme ca societatile ruse ar putea parasi City-ul londonez. Germania, si ea mare importatoare de gaze rusesti, a suspendat deocamdata un important contract militar cu Rusia.
In acelasi timp, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat miercuri la Washington ca interventia Moscovei in Crimeea face parte dintr-o ‘strategie globala’ a Rusiei, care ar putea interveni si in estul Ucrainei, dar presedintele Barack Obama a exclus orice actiune militara in Ucraina.
Cat despre reactia autoritatilor ucrainene, ele au decis introducerea obligativitatii vizelor pentru rusi si parasirea Comunitatii Statelor Independente (CSI), aceasta a doua masura aratand intentia Kievului de a se indeparta de sfera de influenta a Rusiei. Intr-un climat tot mai tensionat, guvernul de la Kiev a dat miercuri seara un ultimatum conducerii proruse a Crimeii sa elibereze toti ostaticii ucraineni, printre care si comandantul fortelor navale ucrainene capturat de rusi in timpul ocuparii unei baze militare. Ei au fost eliberati ulterior in cursul noptii.
In paralel, continua ‘razboiul fulger’ al Rusiei pentru ocuparea militara si politica a Crimeii. Detasamentele inarmate proruse, secondate de soldatii rusi, continua sa preia controlul asupra bazelor militare ucrainene. Societatile ucrainene au fost nationalizate si grivna a fost inlocuita cu rubla, iar prima banca ucraineana, PrivatBank, a anuntat incetarea completa a activitatii in Crimeea.
Sursa: Agerpres