Angajatii din sistemul bugetar sunt vizati pentru o crestere salariala in luna in care vor avea loc alegerile locale. Ideea a fost imbratisata de catre lideri ai coalitiei aflate la putere, insa nu s-a batut in cuie si procentul care urma sa fie aplicat incepand din iunie. Senatorul PDL de Maramures, Gheorghe Mihai Barlea, s-a aratat convins ca decizia e una fundamentata din punct de vedere economic si ca evolutia din urmatoarele luni va permite un astfel de efort financiar. In schimb, parlamentarii opozitiei ridica semne de intrebare cu privire la posibilitatea de a sustine majorarea pe un termen lung. Ei arata ca unicul scop al acestei masuri este cel electoral, desi, la randul lor, sustin necesitatea readucerii bugetarilor la nivelul de dinaintea taierilor salariale.
”Eu nu i-as spune o majorare a salariilor, ci mai degraba o reintregire. Acest termen face posibila legal o asemenea masura fara a se impune modificari ale Codului Fiscal. E foarte important ca s-au creat premisele pentru aceasta corectie si as spune ca, daca economia ar fi permis, aceasta masura ar fi fost luata mai demult. E o corectie necesara dupa o perioada extrem de dificila si sper ca evolutia economica va permite realizarea acestei decizii politce, luata astazi”, a aratat Barlea pentru eMaramures.
Senatorul nu a negat efectul electoral pe care o asemenea masura il va avea, insa a mentionat ca opozitia nu se poate lauda ca nu a luat masuri populiste in vechea guvernare. “Din cate stiu, cheltuielile sunt estimate la doua – trei miliarde de lei (n.n. pentru o crestere cu aproximativ 16% a salariilor). E o suma semnificativa, dar cred ca exista posibilitatea unor reduceri si ajustari de cheltuieli din alte zone pentru a acoperi acest necesar”, a mai adaugat democrat-liberalul.
Deputatul social-democrat Florin Tataru a mentionat si el ca nu ar fi vorba de o majorare salariala, ci de o revenire la normalitate. “Eu personal, la fel ca intregul USL, sustinem ideea readucerii salariilor din sistemul bugetar la un nivel normal si corect. Avem insa anumite observatii. Pe de-o parte e de notat neseriozitatea Guvernului si a presedintelui, care in decembrie si ianuarie spuneau ca nu sunt resurse pentru marire si care acum au ‘identificat’ solutii. Pe de alta parte se pune problema de legalitate a adoptarii acestei masuri, intrucat majorarea cu sase luni inaintea incheierii mandatului incalca legislatia in domeniul responsabilitatii fiscale”.
Uselistul si-a aratat indoiala ca, in contextul in care veniturile la bugetul de stat pentru primele luni ale anului au fost in scadere iar atragerea de fonduri europene e in stagnare, cresterea salariala se va dovedi sustenabila pe termen lung. “Exista riscul ca acum sa le dam bani bugetarilor iar dupa cateva luni sa se taie iar salariile. /…/ In opinia noastra e absolut necesar ca aceasta masura, care va crea o presiune inflationista, sa fie combinata cu o strategie care sa stimuleze piata. Reducerea CAS la angajator ar fi a doua masura care e necesara in acest moment, intrucat ar deschide orizontul crearii unor noi locuri de munca”, a mai mentionat Tataru.
Discutiile in coalitie privind cresterea salariilor vin la doar cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu a pledat, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, pentru o revenire a lefurilor din sectorul de stat la nivelul inregistrat in primavara anului 2010, inaintea taierilor de 25 de procente dispuse in institutiile bugetate. El a cerut celor aflati la putere sa gaseasca solutii astfel incat acest deziderat sa fie atins pana in luna iunie a acestui an.
Sursa: Larisa Cordea