Vezi VIDEO
Sunt obligati sa contribuie la fondul de asigurari de sanatate, insa statul nu le garanteaza asiguratilor nici macar un pachet de servicii de baza unitar minim garantat. E remarca facuta de sindicalistii Sanitas Maramures pe marginea noii legi a sanatatii. Liderii de sindicat solicita tocmai eliminarea asiguratorilor privati cand vine vorba despre asigurarea pachetului minim de servicii medicale. De cealalta parte, oficialii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures spun ca asiguratii care vor contribui cu 10,7% (5,5+5,2%, impreuna cu angajatorul) la fondul asigurarilor sociale de sanatate vor beneficia de un pachet de baza.
Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan a specificat ca, in conformitate cu noua lege a sanatatii, intre casa de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii medicale, se vor interpune companiile de asigurari private. Potrivit sindicalistului, in loc de 40 de case judetene de asigurari de sanatate, vor exista 320 de institutii de acest gen, in conditiile in care fiecare companie multinationala de pe piata va avea cate 42 de filiale.
“Asa ca un furnizor de servicii medicale, un spital sau un cabinet de medic de familie la sfarsitul lunii cand va merge sa-si faca decontul va apela la opt case judetene si va pierde opt zile la cozi sa-si depuna deconturile. Acelasi lucru il vor face angajatorii”, a aratat Mircea Ciocan.
Pentru asigurarile obligatorii, respectiv pentru pachetul de baza, asiguratii vor beneficia de serviciile garantate de un asigurator ales personal. Asiguratorii de sanatate care vor dori sa intre in sistem vor trebui sa indeplineasca trei conditii.
“Sa fie autorizati de comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania. Sa fi incheiat la nivelul grupului national sau international din care fac parte, polite de asigurari de sanatate pentru cel putin un milion de asigurati, in anul fiscal anterior intrarii in vigoare a legii. Si trei, valoarea totala a primelor de asigurare subscrisa pentru persoanele de care pomeneam anterior sa fi fost de cel putin 260 milioane de euro la nivel de grup national sau international”, a spus purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Claudia Ganea.
Liderul de sindicat, Mircea Ciocan, a mai aratat ca miza este sa se acorde “aproape trei procente din totalul fondurilor asigurarilor de sanatate catre companiile multinationale care vor opera pe piata”.
Mircea Ciocan considera ca aceasta este o masura abuziva, deoarece asiguratii sunt obligati sa contribuie la fondul de asigurari de sanatate, insa statul nici macar nu garanteaza acestora un pachet de servicii minim garantat ca si o “contraprestatie de a contribui la acest fond”.
In acest sens, sindicalistii solicita ca asiguratorii privati sa nu se implice in asigurarea pachetului minim de servicii medicale. Reprezentantii Sanitas considera ca n-ar exista nicio problema daca asiguratorii privati s-ar ocupa doar de serviciile facultative si suplimentare.
Sursa: Camelia Tocaci si Adina Timis