Peste un milion de documente, fotografii si inregistrari video studiate in ancheta penala asupra prabusirii Boeing 777 in regiunea Donetk (estul Ucrainei) confirma teoria potrivit careia avionul de pasageri malaezian ar fi fost doborat de un sistem de rachete Buk rusesc, cel mai probabil cu echipaj rus, afirma intr-un editorial publicat marti pe pagina sa online una din cele mai mari televiziuni din Olanda NOS (Nederlandse Omroep Stichting) , starnind reactii in presa ucraineana si rusa, care au cerut precizari televiziunii respective.
Materialul ‘Cinci intrebari cu privire la ancheta asupra MH17’, care citeaza surse din cadrul Parchetului si al altor autoritati olandeze, a fost preluat miercuri seara de canale mass-media ucrainene, intre care agentia de presa Unian, cu referire la postul de televiziune TSN, care cita la randul sau portalul Uainfo, si a suscitat controverse, mai ales ca era citat serviciul de presa al Parchetului olandez..
Canalul de televiziune RT, apropiat Kremlinului, a facut joi un demers jurnalistic pentru a arata ca informatiile publicate de mass-media ucrainene nu au nimic comun cu realitatea, mai ales ca media occidentale si restul media olandeze au trecut cu vederea materialul NOS, iar presa de la Kiev facea referire directa la Parchetul de la Haga.
Postul de radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty) l-a contactat pe autorul editorialului NOS, Robert Bas, redactor al acestui post de televiziune, incercand sa afle care este adevarul.
‘Sursele noastre prefera anonimatul si noi le tinem secrete numele. Ele sunt implicate in ancheta si nu au dreptul sa faca declaratii oficiale despre concluziile investigatiei. Astfel de anchete sunt efectuate in spatele usilor inchise. Ele implica o multime de oameni, iar daca vorbesti cu cativa dintre ei, independent unul de celalalt, poti gasi un fir comun care duce la o concluzie’, a afirmat jurnalistul olandez.
‘Pot spune ca eu si inca un coleg al meu am discutat cu o serie de experti implicati in ancheta penala. Ne-a interesat cat de mult a progresat ancheta si ce releva documentele’, spune el.
‘Subliniez, ancheta continua. Concluzii oficiale cu privire la ancheta nu au fost facute si nu au fost date publicitatii, dar potrivit mai multor surse din echipa de anchetatori, lucrurile sunt exact asa cum sunt descrise in acest articol’, a declarat Robert Bas, autorul materialului preluat de mass-media ucrainene.
Cei implicati in ancheta penala au ajuns la concluzia implicarii Buk-ului rusesc in tragedia din vara trecuta, studiind mai mult de un milion de fotografii si materialele video, documente si dupa ce au vorbit cu martori la fata locului. In privinta echipajului rus al Buk nu exista inca o certitudine deplina, spune el.
Despre faptul ca rebelii au intrat in posesia unui sistem de rachete Buk declarase cu putin timp inainte de catastrofa chiar activistul politic rus Serghei Kurghinian, apropiat regimului de la Kremlin. O inregistrare cu declaratia acestuia a fost data publicitatii de opozantul Boris Nemtov, ucis saptamana trecuta la Moscova, releva postul de radio Svoboda.
Robert Bas considera ca parchetul olandez isi va face publice anul acesta concluziile si acestea nu vor diferi de ceea ce se afirma in materialul publicat de NOS. ‘In prezent continua prelucrarea materialelor, sunt luate in considerare si alte versiuni. Versiunea cu Buk-ul rusesc este una din ele. Sunt studiate diferite scenarii, dar cand i-am intrebat pe interlocutorii mei care scenariu este considerat cel mai plauzibil, ei mi l-au indicat pe cel descris de mine in articol’, a insistat jurnalistul.
Sursele postului tv NOS privesc cu pesimism sansele de a-i gasi nemijlocit pe autorii direct responsabili de catastrofa. Acestia probabil ca si-au schimbat numele sau, eventual, au fost eliminati de serviciile secrete ruse pentru a sterge urmele, mai subliniaza Bas in articolul sau.
Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care asigura legatura Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucrainei. Cei 298 de ocupanti ai sai, dintre care doua treimi olandezi, si-au pierdut viata. Ucraina si SUA afirma ca aparatul a fost doborat de o racheta sol-aer, furnizata separatistilor prorusi de Moscova, ceea ce Rusia dezminte si atribuie fortelor ucrainene responsabilitatea atacului.
Sursa: Agerpres