Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a retras de pe site proiectul de hotarare de guvern privind indexarea impozitelor si taxelor locale cu 16,05% – rata inflatiei pentru perioada 2010-2012 – si lucreaza la actualizarea acestuia.
Avand in vedere ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012, care trebuie folosita la stabilirea indicelui de indexare, este in prezent mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari, precizeaza MFP intr-un comunicat de presa.
‘In acest context, avand in vedere prevederile legale racordate la cele europene si faptul ca guvernarile anterioare nu si-au respectat obligatiile asumate, in prezent Ministerul Finantelor Publice procedeaza la actualizarea proiectului de Hotarare de Guvern precum si la asigurarea respectarii cerintelor legale de dialog social si dezbatere publica’, se afirma in comunicat.
In concordanta cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, o data la 3 ani se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare, prin Hotarare de Guvern initiata in comun de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Administratiei si Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene in domeniu si orice guvern are obligatia de a-l respecta.
Precedenta Hotarare de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale si a altor taxe asimilate acestora a fost adoptata de Guvernul de la acea data, prin HG nr.956/2009 din 19 august 2009.
‘Proiectul Hotararii de Guvern aflat in discutie, care se refera la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012 (inflatie efectiva in 2010 si 2011 si inflatie prognozata in 2012), a fost elaborat de catre MFP la inceputul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22 martie 2012 si inregistrat la Secretariatul General al Guvernului in luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 in vederea discutarii si aprobarii de catre guvernul respectiv’, precizeaza MFP. Codul Fiscal prevede ca aceasta HG trebuia sa fie aprobata pana la data de 30 aprilie, dar guvernul de la acea data nu a finalizat procedura pana la data limita.
Rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru intervalul 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel inregistrandu-se in anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%. Practic, indexarea prevazuta de Codul Fiscal pentru 2013 este influentata in proportie substantiala de tipul de politici de ajustare ale guvernarilor anterioare din anii 2010-2011. Potrivit obligatiilor asumate fata de partenerii externi (Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala) s-a calculat impactul bugetar care a fost agreat si prezentat in nota de fundamentare’, se spune in comunicat.
MFP a publicat pe pagina de Internet, pe 2 octombrie, proiectul privind indexarea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%.
Premierul Victor Ponta a afirmat ieri seara ca a discutat cu vicepremierul Florin Georgescu despre proiectul privind cresterea taxelor si impozitelor, punctand ca este vorba despre posibilitatea legala a primarilor ca o data la trei ani sa actualizeze taxele locale cu inflatia si reiterand ca Executivul nu are in vedere pentru 2013 mariri de taxe si impozite.
‘Cand am vazut stirea, caci eu n-am vazut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu si am spus: ‘Domnule, ati innebunit, ce aveti?’. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe Liviu Voinea. Il suna pe domnul Liviu Voinea care spune ‘nu stiu nimic’. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca ‘intr-o scrisoare pierduta’. Dupa care, m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum v-o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. O data la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, (…) poate sa mareasca anumite taxe”, a explicat Ponta, la Realitatea TV.
Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, MFP estima ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane lei anual.
CITESTE SI:
MAJORARI – FINANTE – Impozitele, taxele locale si amenzile cresc cu 16,05% de la 1 ianuarie
Sursa: Agerpres