Vezi VIDEO
Maramuresul are suprafete de teren agricol mult mai mici decat cele prinse in rapoartele agentiilor si directiilor de specialitate din judet. Erorile inregistrate in acte vizeaza zeci de mii de hectare care sunt de fapt necultivate si au iesit la iveala in urma recensamantului agricol ale carui date au fost centralizate recent de catre statisticieni. Situatia este grava, pentru ca ar putea afecta negativ negocierile pe care Ministerul Agriculturii le are in vedere pentru obtinerea de fonduri din partea Uniunii Europene.
Seful Directiei de Statistica Maramures a atras atentia, zilele acestea ca exista unele neconcordante intre datele existente in registrul agricol si situatia din teren. Tot el a subliniat ca a scazut foarte mult interesul maramuresenilor pentru cultivarea pamantului aflat in proprietate iar unele suprafete care erau anii trecuti cultivate sunt acum lasate de izbeliste.
“Din datele oficiale ca la recensamant s-au inregistrat cu 48.206 de hectare de teren agricol mai putin decat in evidente. Se constata la arabil o diferenta de 25.796 de hectare in minus”, a declarat directorul Serviciului de Statistica Maramures, Vasile Pop.
El a mentionat ca printre cauzele pentru care au dus la aparitia acestor diferente de calcule se numara si aceea ca aproximativ 1,3% dintre terenurile arabile sunt suprafete destinate constructiilor civile si industriale iar proprietarii nu au facut modificarile necesare in evidentele cadastrale. De asemenea o suprafata de 14.450 de ha, respectiv 4,7% din totalul agricol, sunt neutilizate in prezent si au fost acoperite cu puiet si arbori.
Conducerea Serviciului Judetean de Statistica Maramures e convinsa ca fondurile europene atrase prin proiecte de agricultura vor fi influentate de aceste diferente de date si ca forurile de la Bruxelles vor lua in considerare informatiile obtinute in urma recensamantului si nu pe cele din evidentele institutiilor de agricultura din Romania.
“Recensamantul, pentru urmatorii doi ani, va fi baza in negocierile cu Uniunea European pe politici agricole commune si sunt cele mai dure negocieri care se fac cu Uniunea Europeana pe politicile agricole commune, deci nu se vor lua in calcul evidentele Ministerului Agriculturii”, a declarat Pop.
Daca numarul terenurilor agricole cultivate a scazut, nu acelasi lucru se poate spune despre numarul animalelor detinute in gospodariile din Maramures. Aparitia tot mai multor ferme in judet a facut ca media de animalelor raportata pe o gospodarie sa fie foarte buna – de cel putin doua bovine, pana la 20 de pasari, intre 1 si 4 cabaline, respectiv circa 20 de familii de albine.
Sursa: Anca Popescu Glodan