Turnul Eiffel inaugureaza luni primul etaj, care, dupa reamenajare, are o spectaculoasa podea din sticla, pavilioane noi și mai ecologice și un traseu muzeografic modernizat, accesibil persoanelor cu discapacitati.
Cele doua pavilioane dinspre est și vest datand din 1981 au fost demolate și reconstruite. “Sub influenta” stalpilor conceputi de Gustave Eiffel, ele urmeaza linia oblica a Turnului și mizeaza pe transparenta, cu fatade din sticla.
Situat in partea de est, salonul Gustave Eiffel este o sala de receptii și de conferinte dedicata profesioniștilor. In partea de vest, pavilionul Ferrié cuprinde un magazin, un restaurant și o sala de proiectii.
Pe intregul etaj, vitrine, ecrane și albume numerice dezvaluie viata și opera lui Gustave Eiffel, ca și istoria Turnului, a vizitatorilor și a imitatiilor acestuia din lumea intreaga.
Alt punct forte al lucrarilor este reducerea amprentei Turnului asupra mediului inconjurator, datorita ameliorarii performantei energetice a pavilioanelor și datorita faptului ca o parte din energia necesara se produce la fata locului.
Patru panouri solare cu o suprafata totala de 10 metri patrati vor acoperi jumatate din nevoile de apa calda ale pavilioanelor Ferrié și Eiffel, un rezervor de apa de ploaie a fost instalat sub pavilionul Ferrié pentru a alimenta instalatiile sanitare, iar doua mici eoliene vor produce aproximativ 10.000 kWh/an.
Turnul Eiffel atrage anual circa șapte milioane de vizitatori (dintre care 85% sunt straini), fapt pentru care acesta este cel mai vizitat monument cu intrare cu plata din lume.
Dupa francezi (12,5%), cei mai numeroși vizitatori sunt americanii (8,5%), britanicii (7,1%), italienii (6,7%) și germanii (5,7%). De la deschiderea sa, in 1889, Turnul Eiffel a primit peste 250 de milioane de vizitatori.
Sursa: Agerpres