Recensământul populaţiei este în plină desfăşurare, iar specialiştii Institutului Naţional de Statistică susţin că dacă se continuă în ritmul actual, este posibil să ajungem la un grad de autorecenzare de 40%, ceea ce ne-ar situa pe un loc onorabil printre celelalte state, din acest punct de vedere. Iată câţi oameni s-au autorecenzat până acum.
La trei săptămâni de la startul recensământului, aproape 2,5 milioane de români s-au autorecenzat, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Proporția între mediul rural și cel urban fiind aproape egală. Mai exact peste 50% dintre chestionare provin de la persoane care locuiesc la oraș în timp ce 48% vin de la cei care locuiesc la sat. Diferenţele apar însă atunci când vorbim de autorecenzare asistată. În mediul rural, spre exemplu, apar cele mai multe astfel de cazuri, în timp ce în orașele mari oamenii s-au descurcat singuri.
Vedem şi care sunt zonele în care s-au autorecenzat cei mai mulţi oameni. În Capitală au fost completate peste 230 de mii de chestionare ceea ce o situează pe primul loc. Este urmată de Braşov şi Cluj. Însă, la polul opus, se află Tulcea, Mehedinţi şi Giurgiu cu puţin peste 19 mii de chestionare.
×
Pause
Unmute
-0:02
Fullscreen
Aşadar, pentru a începe completarea formularului online, trebuie făcută mai întâi o pre-înregistrare. Asta înseamnă stabilirea tuturor membrilor dintr-o locuință, adresa reședinței și introducerea unei adrese de mail pentru primirea unui link pentru începerea autorecenzării propriu-zise.
Autorităţile au venit cu lămuriri şi pentru cei care, spre exemplu, locuiesc cu chirie, indiferent dacă au sau nu contract. În situația în care vorbim, spre exemplu, de un apartament cu 4 camere în care locuiesc cu chirie patru persoane, dar care nu fac parte din aceeași familie, una dintre aceste persoane trebuie să se declare capul familiei sau persoana de referinţă și să se autorecenzeze, după care să recenzeze și locuința.
În schimb celelalte trei persoane trebuie doar să se autorecenzeze la adresa respectivă, nu să ofere și date despre locuință. Termenul limită pentru autorecenzare este 15 mai. În perioada 16 mai -17 iulie începe a treia etapă a recensământului. În acest interval, recenzorii vor ieși pe teren și vor vizita adresele unde nu s-a produs autorecenzarea.