Autoritatile judetene au ajuns pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru recensamantul agricol. Incepand cu 2 decembrie, numarul de animale, dar si suprafetele de pamant ale maramuresenilor vor fi luate la puricat de recenzorii mandatati sa realizeze numaratoarea. Cu toate acestea, statisticienii se plang de faptul ca majoritatea administratiilor publice locale nu sunt pregatite pentru recensamant, in conditiile in care nu au completate in intregime registrele agricole.
A mai ramas mai putin de o luna pana cand autoritatile judetene trebuie sa inceapa recensamantul animalelor si a suprafetelor de teren din Maramures. Acestea vor fi luate la numarat incepand cu luna decembrie. Colectarea datelor va dura doua luni, pana in 31 ianuarie.
“Important este sa stim ca incepand cu 2 decembrie, vor veni recenzorii la usa noastra. Va trebui sa fim extrem de cinstiti, corecti si deschisi la intrebarile pe care acestia ni le vor pune si cat mai la subiect”, a spus subprefectul Gyongyike Bondi.
Insa nici nu a inceput bine recensamantul agricol, ca deja autoritatile intampina probleme. Reprezentantii Directiei Judetene de Statistica Maramures spun ca au efectuat verificari in perioada 5 octombrie-2 noiembrie, la administratiile locale, iar rezultatul i-a nemultumit. Doar zece primarii au completate in intregime registrele, 31 le au completate in proportie de peste 80%, alte 18% intre 50% si 80%.
Potrivit datelor, o proportie de completare a registrelor agricole de sub 50% poate fi intalnita in 18 primarii. Printre acestea se numara municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei, orasele Borsa si Salistea de Sus, Tautii Magheraus si Ulmeni, dar si comune precum Botiza, Budesti, Barsana, Leordina, Miresu Mare, Recea, Vadu Izei, Rona de Sus, Rozavlea sau Valea Chioarului.
“Situatia este argumentata de catre secretari si agenti agricoli prin faptul ca s-a introdus tarziu modelul nou al registrului agricol aferent pe 2010 si nu au avut timp sa transcrie cel putin datele din vechiul registru, cel din 2009”, a explicat Vasile Pop, seful Directiei Judetene de Statistica Maramures.
Nu sunt singurele probleme intalnite inainte de debutul recensamantului agricol. In Sarasau si Poienile Izei nu au fost completate datele despre titulari, in vreme ce primariile din Vima Mica si Bogdan Voda nu au agent agricol in lista de personal.
O alta problema intalnita este faptul ca 65 dintre primarii nu au registru agricol in forma electronica, iar altele nu si-au actualizat softul respectiv. Potrivit celor de Directial de Statistica, fiecarui recenzor ii va reveni un numar de 177 gospodarii de verificat.
Vasile Pop, seful de la Statistica, a solicitat autoritatilor judetene o noua intalnire vinerea viitoare, intrucat, din informatiile sale, nu au fost numiti ca recenzori specialisti agricoli de catre autoritatile locale.
Sursa: Catalin Tineghe