Vezi VIDEO
In ultimul deceniu, populatia judetului Maramures a scazut cu 38.000 de persoane. Aceasta este concluzia la care au ajuns statisticienii in urma Recensamantului populatiei si al locuintelor derulat intre 20 si 31 octombrie. Daca in urma cu 10 ani, Maramuresul avea 510.110 de locuitori, acum a ajuns la 472.117. Cea mai importanta scadere in randul populatiei a inregistrat-o municipiul Baia Mare, de la 137.921 de persoane in 2002 la 120.270 in 2011, prin urmare cu 17.651 de locuitori mai putini. Situatii similare au fost inregistrate in 62 din cele 76 de unitati administrativ teritoriale din municipiu. Autoritatile arata ca aceasta scadere ar putea afecta in timp judetul pe mai multe segmente, de la salarii mai mici pentru bugetari, la fonduri mai putine si, implicit, scaderea numarului de angajati in consiliile judetene si/sau orasenesti.
Autoritatile locale au precizat ca se asteptau la o scadere a numarului populatiei, criza si inchiderea minelor fiind principalele motive care au determinat ca locuitorii judetului sa emigreze in alte orase sau chiar sa ia calea strainatatii.
“Cea mai mare crestere a populatiei o avem in Farcasa, Ruscova, Suciu de Sus, Recea, Grosi. In Ruscova, de exemplu, populatia a crescut de la 4.854 la 5.513. Baia Mare a inregistrat o scadere foarte mare a populatiei! Practic in Baia Mare aveam 137.921 acum sunt 120.270 a scazut cu 17.651 de loc, procentual cu 12,80%. Este cea mai mare scadere in judet. A scazut si populatia din Sighet cu 4.841 persoane, de la 41.219 la 36.778”, a precizat Vasile Pop, directorul Directiei de Statistica Maramures.
Potrivit autoritatilor, Maramuresul ar putea fi afectat pe viitor de acest spor negativ, deoarece, tinand cont de numarul persoanelor, judetul nu va mai putea fi incadrat in categoria I, cum a fost pana acum, ci in categoria a II-a, ceea ce va determina o scadere a finantarilor.
“Salariile functionarilor publici, numarul consilierilor judeteni, orasenesti vor scadea. Totusi au niste consecinte… Ar trebui sa scada toate acestea daca nu se va lucra la modificarea baremurilor. Eu cred ca se va lucra, ca totusi suntem un oras mare… Chiar si de mai putine finantari am putea beneficia, pentru ca acestea se acorda in functie de numarul de locuitori”, a declarat subprefectul Gyongyike Bondi.
Totodata, autoritatile sustin ca scaderea populatiei judetului ar putea constitui un atu pentru punerea in practica a regionalizarii.
Sursa: Anca Popescu