Executivul a decis efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor pe intregul teritoriul Romaniei in perioada 12-21 martie 2011. Organizarea, efectuarea propriu-zisa, prelucrarea si publicarea rezultatelor vor avea loc în perioada 2010-2013. Actul normativ stabileste o serie de activitati pregatitoare pentru realizarea referendumului, printre care delimitarea teritoriului unitatilor administrativ-teritoriale in unitati de recensamant si constituirea structurilor teritoriale de recensamant si a secretariatelor tehnice. Printre activitati mai figureaza selectarea si instruirea personalului angajat temporar la Institutul National de Statistica si la directiile judetene de statistica, precum si recrutarea si instruirea personalului de recensamant (in total 121.000 de persoane).
Pentru ca actiunea sa se desfasoare in conditii bune, anul viitor se va efectua un recensamant de proba pentru testarea la scara redusa a intregului instrumentar de recensamant.
Costul total al organizarii si desfasurarii recensamantului este de aproximativ 200 milioane de lei, bugetul fiind defalcat pentru 4 ani: 2010-2013. “Prin acest act normativ nu au fost insa alocati bani pentru organizarea si desfasurarea recensamantului, ci doar a fost stabilit bugetul”, a afirmat Ioana Muntean.
Acest recensamant este primul care va fi efectuat in spatiul Uniunii Europene si care are la baza cerintele Parlamentului European (Regulamentul CE nr. 763/2008) si Consiliului privind Recensamantul Populatiei si al Locuintelor. Potrivit acestor documente, tarile membre trebuie sa detina informatii sigure referitoare la populatia si locuintele din intregul spatiu UE, primul an de referinta fiind 2011.
Ultimul recensamant a fost realizat in Romania in anul 2002, in consecinta este necesara colectarea de informatii detaliate privind populatia si locuintele pentru a sprijini diverse activitati comunitare, dar si pentru fundamentarea corecta a strategiilor, programelor si masurilor adoptate de catre factorii de decizie.
Sursa: Ioana Osan