Trei consilieri locali din Tautii Magheraus, Aurel Sindrestean, Romeo Paulin Pop si Sorin Sunea, au fost acuzati, de o parte a colegilor lor, de incompatibilitate. Consilierul local Marinica Somcutean a depus si o sesizare in acest sens la Institutia Prefectului. Primii doi consilieri contestati sunt functionari publici la primariile din Baia Mare si Cicarlau, iar cel de-al treilea este seful agentiei locale a unicului operator de apa-canal din judet, firma care are contract cu primaria locala. Institutia Prefectului sustine ca nu mai are atributii in acest sens, dar nici nu raporteaza cazurile la Agentia Nationala de Integritate.
“Exista o singura sesizare cu privire la un conflict de interese privind un consilier local. Institutia Prefectului nu are parghiile si nici atributiile legale de a interveni in aceasta situatie, cei competenti sunt cei din consiliul local care gestioneaza conflictele de interese intre calitatea de consilier local, respectiv incompatibilitatea acestuia”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.
Secretarul orasului Tautii Magheraus, Vasile Gligan, a incercat sa explice de ce nu sunt dezbatute cazurile de incompatibilitate in cadrul Consiliului Local. El a spus ca Aurel Sindrestean, functionar public la Primaria Baia Mare, a demisionat din functia de consilier local si nu s-a mai pus problema incompatibilitatii. Acesta era la cel de-al treilea mandat, incasand indemnizatia de consilier timp de opt ani si doua luni.
In modul in care secretarul primariei a interpretat legea, ceilalti doi consilieri nu au fost gasiti incompatibili. El a spus ca Sorin Sunea are titulatura de sef de agentie si nu de director, astfel incat acesta nu cade sub incidenta legii.
Cei doi consilieri acuzati de incompatibilitate au refuzat sa comenteze situatia.
Vicepresedintele la nivel national al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, Liviu Pop, a precizat ca un functionar public nu poate fi nici macar o zi consilier local, cele doua functii fiind incompatibile. “Un functionar public daca doreste sa candieze pentru o demnitate publica trebuie sa se suspende din acea functie. Functionarul public poate candida pentru o functie eligibila sau poate fi numit intr-o functie de demnitate publica. Raportul de serviciu al functionarului public se suspenda pe durata campaniei electorale pana in ziua ulterioara alegerii, daca nu este ales. Daca este ales, pana la incetarea functiei eligibila sau a functiei de demnitate publica”, a explicat Liviu Pop, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.
In cazurile celor doi consilieri din Tautii Magheraus, consilierul local Marinica Somcutean a sesizat Agentia Nationala de Integritate. In legislatie se specifica ca ”functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu: (…) functia de reprezentant al statului la o societate comerciala care isi are sediul ori care detine filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva”).
Din cauza intelegerii intre consilierii locali, in Maramures si in mandatul trecut, 2008-2012, au fost cazuri similare in care consilieri locali incompatibili din Borsa, Viseu de Sus si Salistea de Sus si-au dus mandatul pana la capat. Chiar si in Baia Mare a fost inregistrat un caz de incompatibilitate, in aceasta situatie fiind fostul consilier local Ovidiu Barlea. Desi cazurile au fost reclamate la Agentia Nationala de Integritate, cei in cauza au contestat in instanta deciziile ANI si pana la finalizarea proceselor si-au finalizat si madatele.
Sursa: Catalin Vischi