Vezi VIDEO
Mai multi baimareni au cazut victime unei firme din Simleu Silvaniei care le-a promis imprumuturi avantajoase de pana la 20.000 de lei cu dobanda avantajoasa de 11,9%, dar care nu le-a mai dat si bani in schimbul ratelor platite in avans. Oamenii s-au simtit inselati si au reclamat firma la Protectia Consumatorilor Maramures, comisarii institutiei desfasurand un control care a scos la iveala o afacere bine pusa la punct din punct de vedere legal, bazata pe naivitatea celor aflati in criza de bani.
Sesizarile la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Maramures au inceput sa apara de cateva saptamani. In acestea s-a precizat ca imprumutul a fost conditionat de plata in avans a unor rate, lucru asumat de reclamanti printr-un contract incheiat cu societatea al carei punct de lucru este pe strada George Cosbuc din Baia Mare, la numarul 12. In acest mod au procedat doua femei care au avut nevoie urgenta de bani. Pentru ca li s-a parut mai usor sa se imprumute de la firma, nu de la banci, maramuresencele au semnat orbeste, fara sa se uite la clauze. Mai mult, ele au platit inainte sa primeasca creditul un avans de 600 de lei si mai multe rate lunare, in cuantum de 300 de lei fiecare. Imprumutul nu l-au vazut insa, astfel incat acestea au cerut ajutorul autoritatilor.
Una dintre reclamante a spus ca avea nevoie de bani pentru o proteza la picior, iar alta dorea sa isi renoveze apartamentul. Putinii bani stransi i-au dat insa firmei care le-au promis creditele superavantajoase. In urma plangerilor, comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures s-au lamurit cum sta treaba.
“Pentru a beneficia de acest imprumut, cei care doresc trebuie sa plateasca o taxa de inscriere care e de 600 de lei si apoi o rata lunara care e in jur de 300 de lei, dar ei nu stiu precis momentul in care vor primi acest imprumut. Din documentele ce ne-au fost puse la dispozitie reiese ca acest imprumut poate fi primit intr-un interval de 5, 10, 15 ani”, a explicat comisarul sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC), Olivia Ardelean.
Unii maramureseni au realizat la timp ca risca sa isi piarda banii daca semneaza documentele varate in fata de reprezentantii societatii. In aceasta situatie a fost si Alexandra Pop, care in ultimul moment s-a razgandit in privinta imprumutului. Ea a cerut 15.000 de lei firmei, despre care a spus ca i s-a parut serioasa. Cand a citit in contract ca nu exista un termen la care i se va inmana integral suma, a inceput sa aiba indoieli.
”Dupa ce am dus toate actele, mi s-a spus ca mi-a fost aprobat creditul dar ca trebuie sa platesc suma de 600 lei, comisionul de 4% de acordare a creditului si inca 116 lei, rata pe prima luna. Eu platesc aceasta rata dar banii ii voi lua abia luna viitoare, dupa data de opt, daca in plus din suma de 15.000 lei mi se mai trag inca 300 lei”, a explicat Alexandra Pop.
Comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures au remarcat, de altfel, ca persoanele interesate de imprumut nu aveau garantia ca vor primi vreodata banii, deoarece in materialul de informare s-a precizat ca ”primirea banilor se face printr-o tragere la sorti in mai multe judete la care participa toti cei care s-au inscris in evidentele firmei”, ulterior fiind desemnat un singur castigator.
Un mod de operare asemanator a fost depistat si la Targu Mures, unde mai multi oameni au povestit ca au fost inselati de firma Colliers Line System. Sub aceasta denumirea apare la Registrul Comertului si Group Saving Sistem, societatea care opereaza in Baia Mare. Reclamantii mureseni au aratat ca au platit chiar si 2.000 lei societatii fara sa vada nici imprumutul, nici banii platiti in avans.
Din verificarile efectuate de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor a rezultat ca aproximativ 20 de persoane din Maramures ar fi semnat contracte de imprumut. Se presupune ca numarul de clienti ar fi mult mai mare.
Reprezentantii societatii din Baia Mare au refuzat sa faca declaratii reporterilor eMaramures care i-au intrebat in legatura cu reclamatiile indreptate impotriva lor. Administratorul punctului de lucru a fost chemat la sediul CJPC pentru lamuriri, iar in functie de documentele prezentate se vor lua masuri. Pentru informarea incompleta a consumatorilor, firma risca o amenda.
Sursa: Camelia Tocaci, Andrei Gherghel