Vezi VIDEO
Mai multi proprietari de animale din Remetea Chioarului s-au dus astazi, 10 mai, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Maramures pentru a-i reclama pe reprezentantii primariei. Oamenii au spus ca alesii din comuna refuza sa le arendeze pasunea ca sa poata inacasa subventiile care se acorda de la stat pentru administrarea acestui tip de terenuri.
Scandalul dintre localnici si autoritatile din Remetea Chioarului a pornit de la cele 130 de hectare de pamant pe care se afla pasunea comunala. Dupa ce au cerut in repetate randuri sa li se arendeze terenul dar nu au fost bagati in seama, cetatenii s-au prezentat in cursul zilei la sediul APIA, sperand sa obtina ajutor din partea oficialilor institutiei, dar si blocheze planul celor din primarie de a pune mana pe subventii.
“In februarie anul acesta am facut cerere de arendare a unei bucati din imas. Am inregistrat-o la primarie si nu am primit raspuns. Dupa aceea am intrat cu oile pe pasune si mi-au zis ca pasc ilegal, pentru ca nu am facut cerere. Dar daca nu mi-au dat raspuns la cererea depusa eu nu am mai asteptat si am dus oile la pasunat”, a spus Viorel Cosma, unul dintre localnicii nemultumiti.
Un alt proprietar de animale s-a plans ca nu are loc de pasunat din cauza functionarilor primariei al caror singur scop este acela de a incasa bani de la APIA fara sa se ingrijeasca de pasune. ”S-au facut ceva subventii. Ei au luat banii, dar nu au facut nimic cu ei, decat ca anul trecut s-au adus doua galeti de tabla: una la noi si una la alta stana. Atata tot. In rest, e pipirigul atat de mare incat nu se vad oile, iar de la APIA au luat miliarde”, a declarat Ilie Achim, un alt proprietar de animale.
Vociferarile au fost ascultate de oficialii APIA Maramures, insa acestia le-au transmis oamenilor ca nu pot interveni in conflict. Angajatii agentiei au promis sa analizeze cu mai multa atentie cererea de subventie primita de la Primaria Remetea Chioarului. Directorul APIA Maramures, Florin Urs, a explicat ca primaria trebuie sa demonstreze cu acte modul de administrare al pasunii. Pana anul trecut, crescatorii au format o asociere in participatiune cu primaria, dar din cauza tensiunilor intelegerea s-a anulat si autoritatile locale au fost puse in situatia de a gasi alti proprietari de animale.
”Noi, oricum, indiferent cine depune cererea – fie ca sunt consiliile locale, fie ca depun cetatenii, in baza contractelor de arendare – inainte de aprobarea sumelor de bani si de autorizarea la plata, facem verificari. Daca respecta conditiile prevazute de lege se acorda acei bani, daca nu, nu”, a precizat Florin Urs, directorul APIA Maramures.
Potrivit estimarii oamenilor, pentru pasune ar trebui sa se incaseze aproximativ 100.000 lei anual.
Sursa: Andrei Gherghel