Vezi VIDEO
Ultimele zile cu temperaturi toride i-au determinat pe maramureseni sa manance mai multe fructe si sa bea mai multe lichide. Cu toate acestea, medicii recomanda prudenta atunci cand alegeti sa luati masa in oras pentru ca alegerea gresita poate avea consecinte nefaste.
„Trebuie sa mancam acasa. Afara este destul de complicat din cauza caldurilor foarte mari, poate mancarea a stat mai mult timp preparata in bucatarie, n-a fost foarte bun frigiderul. Nu invinovatim pe nimeni, nu dam vina pe nimeni dar s-ar putea sa avem surprize. Sau o salata cu prea multa maioneza sau o inghetata sau o apa care a fost desfacuta de mult timp. Astea toate pot sa fie factori agravanti ai bolii”, a declarat Felicia Borz, medic de familie.
Medicii spun ca unul dintre fructele de sezon preferat de foarte multi dintre maramureseni, pepenele verde, ar trebui consumat doar in anumite conditii.
„Este foarte buna, este minunata, este indicata dar nu de la frigider. Trebuie lasata undeva la temperatura camerei. Sigur ca rece fiind este mult mai gustoasa, trece senzatia de caldura mult mai repede dar fiind rece, pe urma tot tubul digestiv se raceste instantaneu si pot sa apara problemele”, a mai spus medicul.
Nu este recomandat nici consumul de apa sau suc din frigider. Desi prima senzatie imediat dupa consum este aceea de racoare, organismul se incalzeste mai mult in incercarea de a se adapta la lichidul exagerat de rece, astfel ca veti obtine exact efectul contrar asteptarilor.
„Cel mai bine si cel mai bine pe caldurile acestea ar fi sa bem apa calduta sau ceai. Disconfortul pe care ni l-ar crea o apa rece fata de un ceai cald este mult mai mare. Ceaiul s-ar adapta la temperatura organismului si nu ar fi asa de mare diferenta intre temperatura de afara si temperatura corpului nostru”, a punctat Felicia Borz.
Este foarte important ca in perioadele foarte calde fiecare individ sa se hidrateze corect si suficient. Specialistii recomanda ca pentru fiecare kilogram corporal aportul sa fie de aproximativ 40 de mililitri de lichid, respectiv apa, ceai, sucuri.
Sursa: Ana Pop