Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri sa nu li se mai administreze medicamente continand codeina copiilor sub 12 ani, din cauza unui risc de aparitie a unor efecte secundare grave si chiar mortale, informeaza AFP. Codeina este folosita de adulti, dar si la copii pentru tratarea diferitelor dureri. In ficat este transformata in morfina, ceea ce permite atenuarea durerii, insa metabolismul unora face ca aceasta conversie sa fie prea rapida, generand un risc de toxicitate, potrivit EMA.
Acest risc este mult mai mare la sugari si copiii mici, dupa cum indica un studiu american care a raportat „un foarte mic numar de cazuri grave si chiar mortale de depresii respiratorii” la copii operati de amigdale. EMA recomanda ca astfel de medicamente sa le fie administrate doar copiilor cu varste mai mari si „doar daca durerile nu trec cu analgezice ca paracetamol sau ibuprofen”.
De asemenea, codeina nu ar trebui utilizata in cazul tinerilor sub 18 ani carora li s-au extirpat amigdalele sau polipii, din cauza susceptibilitatii crescute de a dezvolta probleme respiratorii. Aceleasi precautii trebuie sa se aplice si adultilor de toate varstele care metabolizeaza prea repede codeina sau femeilor care alapteaza, aceasta putand ajunge la copil prin laptele matern.
Medicamentele pe baza de codeina fiind aprobate la nivel national, recomandarile EMA trebuie avizate de Comitetul european de coordonare /CMDh/, entitatea europeana ce reprezinta diferitele agentii nationale pentru medicamente.
Codeina intra in compozitia mai multor medicamente si siropuri de tuse pentru copii, dintre care unele se vand fara reteta in farmaciile din Franta, noteaza AFP. Siropurile sunt insa rezervate copiilor avand peste 13 kg (aproximativ dupa 30 de luni) si nu trebuie folosite in caz de insuficienta respiratorie sau tuse astmatica.
Sursa: Agerpres