Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumul a 600 grame de fructe si legume in fiecare zi. Acest lucru ar preveni 14% din decesele provocate de cancerul gastrointestinal, 11% din bolile cardiovasculare si 9% din mortile provocate de infarct, informeaza joi ziarul ABC.
Avantajele terapeutice ale fructelor sunt detaliate intr-o carte intitulata ‘Frutoterapia’ (Ed. Paidós) publicata in Spania. Aceasta este un ghid pentru a cunoaste cateva din proprietatile acestor alimente care ajuta la intarirea sanatatii omului. Este vorba de o serie de recomandari facute de doctorul Montse Folch, membru al Centrului Medical Hospital Quirón Teknon.
Ciresele ajuta, de exemplu, la combaterea infectiilor, kiwi este o sursa bogata in vitamine, caisele au proprietati antiinflamatorii, prunele sunt cel mai bun laxativ natural, pepenele rosu hidrateaza, portocalele sunt o sursa de vitamina C, bananele sunt bogate in magneziu necesar inimii, in timp ce marul este alimentul perfect.
In carte sunt semnalate cateva din proprietatile generale ale fructelor si modul in care acestea ne imbunatatesc sanatatea:
1. Fructele de sezon sunt cele mai bune in prevenirea si combaterea afectiunilor legate de respectivul anotimp al anului.
2. Sanatatea digestiva: fructele sunt principala sursa de fibre pentru organismul nostru, obligatorii pentru o buna functionarea a sistemului digestiv.
3. Sanatatea inimii: fibrele faciliteaza eliminarea grasimilor si regleaza nivelul colesterolului, lucru de care beneficiaza arterele si inima.
4. Prevenirea cancerului: numeroase studii stiintifice au confirmat ca alimentatia este elementul cheie pentru a preveni diferite tipuri de cancer.
5. Sanatatea emotionala si psihica: daca ne alimentam corect, ne vom simti mai bine si vom avea mai multa energie.
6. Fructele ajuta la controlarea greutatii si la mentinerea unui bun aspect fizic.
Sursa: Agerpres