Postarea medicului băimărean Mihaela Leșe a ajuns virală pe rețelele de socializare. În textul postat pe pagina personală de Facebook, chirurgul a împărtășit câteva dintre recomandările ei pentru pacienții aflați în fază terminală a bolii, dar și pentru familiile acestora.
„N-aş fi scris aceste rânduri ( aş fi închis în minte tot ce am învăţat la Îngrijiri paliative ) dacă n-aș fi fost martora unei discuţii între mamă și fiică, într-una din gărzile mele: mama, cu un cancer de sân în stadiul final, cu metastaze multiple ( coloană, plămâni, ficat ) dorea să rămână acasă puţinul timp pe care-l mai avea de trăit, iar fiicei îi era frică de moarte și a adus-o în spital. Nimic de condamnat, pentru că nimeni nu ne pregătește pentru moarte și nu ne învaţă cum să ne purtăm în preajma ei.
Ce trebuie să facem în aceste situaţii? Sunt câteva recomandări care pot ajuta pe oricine să treacă mai ușor peste momentele dureroase:
1. Trebuie să acceptăm că nu știm cum să ne comportăm și să primim sfaturile specialiștilor sau celor care au trecut deja prin aceste experienţe.
2. În prezenţa pacientului aflat la finalul vieţii trebuie să ne comportăm ca și când ar fi în deplinătatea forţelor sale şi poate lua decizii singur.Chiar dacă pare inconştient, el sau ea aude ceea ce vorbim, iar în procesul morţii auzul este ultimul dintre simţuri care dispare.
3. Trebuie să respectăm ultimele dorinţe ale aparţinătorului care pleacă din această lume şi să facem ultimele aranjamente în ceea ce-l priveşte, aşa cum îşi doreşte.
4. Decesul în spital duce la izolare socială, fără putinţa de a-i vedea pe cei dragi în ultimele clipe, sau casa pe care de cele mai multe ori a construit-o și a iubit-o cât a trăit.
5. Finalul vieţii trebuie să fie demn, fără suferinţă, cu simptomele tratate cât mai bine. Durerea, dispneea, anxietatea – toate pot fi tratate de către medicii din îngrijiri paliative sau medicii oncologi, sau chiar medicii de familie.
6. Timpul rămas până la despărţire este unul valoros: ne amintim cu cel drag clipele frumoase petrecute împreună, îndeplinim dorinţe, facem posibile aranjamentele testamentare, îl ajutăm să-şi ia rămas bun de la cei dragi.
7. Ultimele clipe, chiar dacă cel drag care pleacă de lângă noi este inconştient, le petrecem ţinându-l de mână şi asigurându-l că nu este lăsat singur în faţa morţii, aşezându-l în poziţie confortabilă, cu haine şi lenjerie curate. Nimic nu este mai liniştitor pentru cel care pleacă din această lume ca și atingerea umană.
Şi încă un lucru foarte important: comportamentul nostru în preajma părinţilor noștri care mor rămâne pentru totdeauna întipărit în memoria copiilor noștri, care vor proceda la fel cu noi, când viaţa noastră va ajunge la final, a scris medicul.
În doar câteva ore postarea s-a viralizat prin sute de aprecieri, zeci de comentarii și distribuiri.