Pentru turiştii care vor să-şi petreacă minivacanţa de Paşte în zonele montane ale judeţului Maramureş, jandarmii montani maramureşeni fac câteva recomandări:
Înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale;
Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup;
Folosiţi numai traseele marcate, urmăriţi marcajele de pe traseu;
În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi respectaţi indicaţiile acestora;
Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
Să folosiţi drumurile deschise circulaţiei;
Să evitaţi deplasările cu animale de companie în zone izolate şi deplasările pe timpul nopţii în zonele împădurite;
Să solicitaţi sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenta 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
De asemenea, jandarmii montani maramureşeni din cadrul posturilor montane Valea Vaserului, Borşa, Cavnic şi Şuior, sfătuiesc turiştii ca înainte de începerea unui traseu, aceştia să anunţe jandarmii montani din zonă cu privire la numărul de participanţi şi traseul pe care urmează să-l parcurgă.
Câteva sfaturi pentru situaţia în care te-ai rătăcit:
1. Încearcă să afli unde eşti.
Atunci când îţi dai seama că te-ai rătăcit, nu intra în panică şi încearcă întâi să afli care este poziţia ta. Priveşte în jur şi compară ceea ce vezi cu semnele de pe hartă. Dacă nu reuşeşti, sună la SNUAU 112 şi cereţi Jandarmeria Montană. Ar putea să nu fie nevoie de o intervenţie de recuperare, ci de un simplu reper pe care jandarmii montani ţi-l pot da. Ei cunosc întotdeauna terenul mai bine decât tine. Dacă în dreapta vezi o stâncă ciudată, iar în stânga curge un râu, ei ţi-ar putea spune, la telefon, cum poţi găsi rapid traseul marcat.
- Mersul rapid nu te ajută cu nimic dacă păşeşti în direcţia greşită.
„ Keep calm ”, păstrează-ţi mintea limpede şi nu alerga haotic prin pădure. Dacă acum te afli, totuşi, în apropierea traseului pe care doreai să-l parcurgi, graba şi panica te pot îndepărta şi mai mult de poteca marcată. - Fii întotdeauna sceptic cu privire la potecile montane.
Atunci când te rătăceşti, ai tendinţa să porneşti pe prima potecă pe care o întâlneşti, este bine că te afli pe o potecă sau ai întâlnit un traseu marcat, însă gândeşte-te bine dacă sunt cele pe care le cauţi. - Caută un loc cunoscut.
Caută un loc cunoscut sau un loc pe care îl recunoşti pe hartă. După asta totul va fi mai simplu.
Având în vedere condiţiile meteorologice şi numeroşii turişti din această perioadă, jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş îşi vor intensifica acţiunile în zona de competenţă şi în mod deosebit acolo unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătiţi să intervină în diferite situaţii.
Jandarmii montani acţionează zilnic în aceste staţiuni turistice şi trasee montane din judeţul Maramureş pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, precum şi pentru salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.
Jandarmeria Montană atenţionează că principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi aventurării turiştilor în zone pe care nu le cunosc .
Cetăţenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apelând non-stop, numărul unic de urgenţă 112, sau se pot adresa direct postului, secţiei sau patrulei de jandarmerie din zona unde se află.