Pe fondul temperaturilor deosebit de scazute inregistrate in ultimele zile, multi dintre consumatorii de gaze naturale au fost nevoiti sa puna in functiune aparatele de incalzire a locuintelor. Primele incidente, unele deosebit de grave, nu au intarziat sa apara, ele fiind cauzate, in principal, de utilizarea necorespunzatoare a acestora, de folosirea unor aparate destinate prepararii hranei in scopul incalzirii locuintei sau ca urmare a infundarii cosurilor de fum.
De aceea, E.ON Gaz Distributie recomanda consumatorilor sa acorde o atentie deosebita aparatelor care functioneaza pe baza de gaze naturale, ei fiind direct responsabili pentru intretinerea si exploatarea acestora.
Astfel, este interzis dormitul in incaperi cu focul deschis sau in incaperi cu aparate de utilizare nelegate la cosul de fum (resou, aragaz etc.). Focul nu va fi lasat nesupravegheat la aparatele neautomatizate. In cazul in care aparatul de utilizare nu este etans sau nu are tiraj, focul nu va fi aprins.
Totodata, trebuie asigurata o ventilare permanenta in incaperile unde functioneaza centralele termice sau aparatele de consum cu flacara libera. In cazul in care se constata lipsa tirajului, nu se aprinde focul decat dupa efectuarea lucrarilor necesare, de catre o firma autorizata.
O atentie deosebita trebuie acordata cosurilor de fum, fiind recomandata verificarea si curatirea acestora de cel putin doua ori pe an, exclusiv prin intermediul firmelor de cosarit sau al persoanelor autorizate sa efectueze asemenea interventii.
Totodata, dat fiind riscul major de producere a unor evenimente tragice, urmare a manevrarii necorespunzatoare a aparatelor alimentate cu gaze naturale, in special masini de gatit de tip aragaz sau sobe, consumatorii trebuie sa fie atenti la modul de aprindere al arzatoarelor, astfel incat sa nu genereze acumulari de gaz. Daca se simte mirosul specific de gaz trebuie stinse imediat toate focurile, se deschid usile si ferestrele, nu se manevreaza aparate electrice si se anunta dispeceratul E.ON Gaz Distributie.
Astfel, pentru o utilizare in conditii de siguranta a gazelor naturale, E.ON Gaz Distributie solicita consumatorilor sa respecte urmatoarele reguli:
sa nu lase instalatiile neautomatizate sa functioneze fara a fi supravegheate;
sa se asigure ca au fost curatate cosurile de fum;
sa nu utilizeze instalatii care nu sunt legate la cosuri de fum;
sa acorde o deosebita atentie ventilarii/aerisirii incaperilor in care se gasesc instalatii de gaz;
sa nu foloseasca nici un fel de alt combustibil (lemn, deseuri, hartie, materiale plastice etc.) in instalatiile de gaz, deoarece acestea pot duce la deteriorarea arzatoarelor si la infundarea cosurilor de fum. Aceste deteriorari pot sa duca, la randul lor, la intoxicatii cu monoxid de carbon sau chiar explozii.
In cazul in care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugati sa anunte imediat dispeceratul de urgenta al E.ON Gaz Distributie la unul dintre numerele de telefon de mai jos si sa aplice urmatoarele masuri de siguranta:
sa stinga toate focurile;
sa deschida imediat toate usile si ferestrele;
sa nu manevreze aparate electronice;
sa nu aprinda lumina;
sa nu verifice cu flacara instalatiile de gaze naturale.
Numerele de urgenta: 0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Romtelecom si cu tariful operatorului din toate celelalte retele de telefonie) sau 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).
Echipele E.ON Gaz Distributie sunt pregatite sa intervina la orice ora la solicitarea consumatorilor.
Sursa: E.ON Gaz Distributie