Harold Katz, reputat stomatolog britanic, recomanda cateva alimente ale caror proprietati contribuie la sanatatea si pastrarea culorii albe a dintilor. El a alcatuit pentru Daily Mail lista alimentelor care pot face dintii mai rezistenti si mai albi in mod natural. Ciocolata amaruie contine teobromina, compus care ajuta la intarirea smaltului dintilor. Ea este prin urmare un bun mijloc de prevenire a aparitiei petelor.
Acest lucru nu este valabil insa si in cazul ciocolatei cu lapte. Dimpotriva, consumul acesteia nu este recomandat de dentistul intervievat de Daily Mail deoarece contine zahar si lapte, asociatia lor putand provoca o respiratie neplacuta.
Ceaiul verde contine tanini, care impiedica colorarea dintilor, jucand rol de bariera in calea bacteriilor ce incearca sa se lipeasca de dentitie. In plus, ceaiul verde reduce mirosul neplacut al respiratiei. El contine polifenoli (antioxidanti) care scad aciditatea din gura, limitand proliferarea bacteriilor.
Fragii contin acid malic, enzima care curata petele dentare. Fragii zdrobiti pot fi amestecati cu bicarbonat de sodiu, rezultand un produs de albire naturala a dintilor. Doctorul Katz atrage in schimb atentia ca celelalte fructe rosii au efect invers.
Consumul de branza duce la cresterea pH-ului din gura, scazand aciditatea. Acest lucru are ca efect reducerea riscurilor de erodare a smaltului si de decolorare a dintilor. In plus, calciul din branza poate ajuta la intarirea dentitiei.
Alimentele crocante si abrazive curata natural dintii, eliminand tot ce se lipeste de suprafata smaltului. Textura merelor pune la incercare gingiile, intarindu-le astfel si scazand riscul de retragere de pe dinti. Continutul ridicat de apa din mere si pere duce la cresterea cantitatii de saliva, element esential in reducerea posibilitatii de aparitie a cariilor.
Sursa: Agerpes