Specialistii Inspectiei de Prevenire din cadrul ISU Maramures reamintesc cetatenilor faptul ca, in vederea realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, acestia au obligatia de a solicita si obtine, de la autoritatile competente, urmatoarele documente.
– Accept de la Agentia pentru Protectia Mediului
– Permis de lucru cu focul de la primarie.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.
Arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
– conditii meteorologice fara vant;
– parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
– izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatii, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
– desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
– arderea miristii, in cazul terenurilor in panta, pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
– conditii meteorologice fara vant;
– colectarea in gramezi a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
– executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
– desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanenta a arderii;
– stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
In zona de siguranta a caii ferate, vegetatia uscata si resturile vegetale se curata obligatoriu de catre proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranta a drumurilor nationale si judetene se curata obligatoriu de vegetatia uscata si resturile vegetale de catre administratorii acestora si, dupa caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulatie, urmare a scaderii vizibilitatii in timpul utilizarii focului deschis, lucrarile de igienizare se vor efectua in prezenta permanenta a unei persoane in zona drumurilor publice. Utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton, asfalt, bitum, ulei etc.
Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, urmatoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
Inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Sursa: ISU Maramures