Primele semne ale primaverii sunt deja vizibile in Maramures, iar odata cu incalzirea vremii au inceput si incendiile de vegetatie uscata. De la inceputul lunii februarie pana acum, in judetul nostru s-au inregistrat cinci incendii de vegetatie uscata, in Baia Mare, Tautii Magheraus, respectiv in comunele Cicarlau si Moisei. Flacarile au afectat circa 3,5 hectare de teren.
Nerespectarea masurilor specifice la arderile de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale poate avea consecinte grave asupra comunitatii prin producerea de pagube materiale, afectarea mediului inconjurator si chiar pierderi de vieti omenesti. In vederea realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, cetateni au obligatia de a solicita si obtine de la autoritatile competente urmatoarele documente: accept de la Agentia pentru Protectia Mediului; permis de lucru cu focul de la primarie.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate in perioada urmatoare, facem apel la cetateni sa respecte urmatoarele masuri specifice de prevenire a incendiilor:
– sa nu utilizeze focul deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant;
– sa nu utilizeze focul deschis la distante mai mici de 10 m fata de materiale sau
substante combustibile (casa, sura, depozit de cereale, padure etc.);
– arderea miristilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale
combustibile sa se faca in locuri special amenajate;
– cetatenii sa se intereseze in prealabil la primarie in ceea ce priveste planificarea
zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor sa se faca numai in baza permisului de lucru cu foc, emis de catre primarii, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar/privat pentru situatii de urgenta;
– sa asigure supravegherea permanenta a arderii si sa stinga jarul dupa incetarea acesteia.
De asemenea, cetatenii trebuie sa stie ca sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, urmatoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
Persoanele fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora, risca sanctiuni cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Sursa: ISU Maramures