Medicul Adina Alberts a comentat în exclusivitate în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, decesele înregistrate în urma vaccinarii cu serul de la AstraZeneca şi a recomandat câteva sfaturi pentru a contracara efectele adverse ale vaccinului.
Vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România pentru cel puțin o săptămână. Premierul Florin Cîțu a făcut anunțul joi seară, după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinarea cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave. Este vorba despre cheaguri de sânge fatale.
Întrebată de Mihai Gâdea ce alte măsuri s-ar mai putea lua in afara de suspendarea vaccinări cu serul de la AstraZeneca, medicul Adina Albers a recomandat ca toţi cei care au primit serul să meargă preventiv la un control la medicul de familie.
„Dintre cei trei decedați în Italia, unul a decedat la două săptămâni. Nu cred că ar trebui să ne relaxăm. Persoanele care au primit vaccin din acest lot ar trebui să meargă să își vadă medicul de familie pentru un consult. Este vorba de 12 zile și cel puțin un Aspenter, adică un antiagregant plachetar, să înceapă să îl ia, în ideea că Doamne ferește s-ar putea întâmpla și în cazul lor o tromboză. Nu ne panicăm, dar nici nu stăm degeaba”, a spus medicul Adina Alberts la Antena 3.
Vaccinarea cu serul AstraZeneca, suspendată în România
„În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.
Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, a transmis Grupul de comunicare al CNCAV, într-un comunicat.
antena3.ro