Poliția Română desfășoară în această perioadă Campania „Sărbători în Siguranță” care are ca scop creșterea gradului de siguranță a populației în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității specifice sărbătorilor de iarnă.
Campania se desfășoară pe două direcții de acțiune, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală la regimul articolelor pirotehnice.
Activitățile campaniei se vor desfășura până în 12 ianuarie 2024.
De la începutul campaniei (27 noiembrie) până în prezent, polițiștii de prevenire maramureșeni au realizat 14 activități pe cele două teme de prevenire a victimizării cetățenilor.
Printre principalele mesaje transmise:
Când mergeți la cumpărături:
bunurile personale de valoare este bine să le țineți într-un buzunar prevăzut cu fermoar sau în interiorul hainei;
evitați să puneți poșeta în coșul pentru cumpărături;
evitați să aveți asupra dvs. sume mari de bani;
dacă faceți cumpărături online, alegeți să comandați produse de pe magazinele care sunt cunoscute deja. De asemenea atenție la datele cardului atunci când plătiți online.
când părăsiți autoturismul, chiar și pentru câteva momente, evitați să lăsați bunuri la vedere în habitaclu, portierele neasigurate sau geamurile deschise.
Când sunteți acasă:
încuiați ușa pe interior chiar și atunci când sunteți acasă;
evitați să permiteți să intre în locuință persoane pentru acte de caritate;
atenție la colindători și intențiile acestora;
Când plecați de acasă:
asigurați-vă ușa casei, ferestrele și nu lăsați la îndemâna hoților cheile de la casă;
dacă plecați pentru mai multe zile, lăsați o sursă de lumină pornită, aceasta va ține hoții la distanță. Rugați un vecin să vă ia corespondența, chiar și reclamele din cutia poștală care sunt la vedere. O căsuță poștală plină este un indiciu pentru hoți că nu sunteți acasă.
indiferent dacă locuiți la bloc sau la casă puteți monta un sistem de supraveghere video. Astfel veți putea monitoriza cine intră în curtea casei sau în scara blocului (la bloc puteți face acest lucru cu acordul tuturor proprietarilor).
evitați să vă informați prietenii de pe rețele de socializare intenția de a pleca în vacanță, sau postarea de fotografii sau materiale video de la destinație în timp real. Puteți să vă împărtășiți bucuria cu prietenii la întoarcere.
dacă sunteți proprietarul unei locuințe în proces de construcție evitați să lăsați unelte în aceasta, acestea sunt tentante pentru hoți.
Și pentru că e perioada în care focurile de artificii luminează cerul nopții mai mult decât în alte nopți ale anului, spre încântarea privirilor noastre, vă reamintim că acestea presupun un anumit grad de periculozitate și că pentru a fi în siguranță, atât cei ce le utilizează cât și cei care le privesc este important să se țină cont de măsurile de siguranță.
Articolele pirotehnice NU se utilizează:
la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Dragi părinți fiți vigilenți cu copiii dvs., nu-i încurajați să utilizeze petardele. Acestea sunt periculoase și pot produce răni grave.
De asemenea, în funcție de categoria din care fac parte, puteți să încălcați legea și să fiți sancționați contravențional sau penal.
Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sesizați poliția! Polițiștii vă doresc sărbători numai cu bucurii!