Vezi VIDEO
Odinioara o localitate infloritoare, comuna Baiut a suferit o decadere acuta dupa desfiintarea mineritului. A fost o perioada crunta pentru baiuteni, care s-au trezit dezorientati, fara slujbe, fara venituri si fara sa stie sa faca altceva decat sa lucreze subteran. Autoritatile locale si-au dat seama ca a se fi bazat doar pe munca din mina a fost o mare greseala, pentru ca ortacii au uitat sa tina o vaca sau o capra. Primaria a cautat solutii pentru cetatenii ramasi fara serviciu, in contextul in care astazi, de la un maximum de 1200-1500 de angajati, s-a ajuns ca localitatea sa aiba sub 100 de oameni incadrati in munca, incluzandu-i pe cei de la stat, respectiv din invatamant si administratie. Rezolvarea cu care au venit edilii la criza din Baiut este o… stana unde pastori sunt fosti mineri.
Oamenii isi amintesc cu tristete trecutul glorios al Baiutului mineresc. Victor Vaum, fost director al Directei de Munca, om cu ”radacini baiutene”, a povestit ca mineritul a fost un mod de viata pentru localnici, care au uitat pana si cum sa tina o vaca sau o capra, ca sa nu mai vorbim de gradini de legume sau culturi cu cereale. Nevoia insa i-a impins pe oameni sa-si schimbe mentalitatea si obiceiurile.
Un prim exemplu de reorientare a venit chiar de la autoritatea locala, care a deschis o firma pentru salubrizare, ecologizare si alte lucrari de gen. La randul ei, aceasta societate comercial a infiintat o… stana. Ca o ironie, oieria, apartinand Primariei si Consiliului Local Baiut, e amplasata in apropiere de o halda de minereu concentrat. Ciobanii angajati de primarie sunt fosti mineri, care fac si ei haz pe seama situatiei de a se fi convertit in baci de oi.
„Ce sa zic… unii rad de mine, altii ma lauda, unii spun ca sunt cioban…Depinde de mentalitate. Dar ideea e ca am pornit stana si merge. In timp, vom incerca sa trecem si pe vitei. Avem pasuni, iar daca oamenii nu tin animale, o facem noi”, spune primarul Mihai Ceteras.
Stana Primariei Baiut are acum 265 de oi. La inceput insa minerilor convertiti in pastori nu le-a fost usor. Au mai murit miei la nastere, s-au mai imbolnavit oi, dar ciobanii nu s-au descurajat.
“La inceput am facut salubrizare, alte lucrari. In 2007, la inceput, ne-au venit de la APIA sa vada de avem asociatii de animale, pentru obtinerea fondurilor. Pasunile fiind intabulate pe primarie, am facut dosare, finantari, etc. Stana, saivanul, lucrarile s-au facut din banii de subventie. Animalele erau putine in zona. Cu un drum reinviem o veche traditie, mai veche decat mineritul. Acum, eram si fara minerit si fara cresterea animalelor…Incercam sa tinem oi, daca nu, incercam alte animale”, detaliaza administratorul firmei primariei, BaiutServ, Cazimir Vaum.
Cabana ciobanilor are usi metalice, iar oierii sunt tineri si destinsi. In 2009 au fost 16 angajati, iar subventiile au fost de 3 miliarde lei vechi.
Sursa: Alexandru Ruja