Cosmonautul rus Ghenadi Padalka a revenit pe Pamant sambata, alaturi de alti doi colegi de pe Statia spatiala international (ISS), devenind omul care a stat cel mai mult in spatiu – 879 de zile in cinci misiuni, relateaza AFP.
Padalka, 57 de ani, a aterizat intr-o stepa arida din Kazahstan, conform programului (la 00h5 GMT), insotit de cosmonautul kazah Aidyn Aimbetov si de astronautul danez Andreas Mogensen. „Aterizarea s-a desfasurat bine”, a declarat un purtator de cuvant al agentiei spatiale ruse Roscosmos.
Padalka, comandantul celei de-a 44-a misiuni spre ISS, batuse in 28 iunie un record vechi de zece ani, cel al numarului total de zile petrecute in spatiu, detinut pana atunci de un alt rus, Serghei Krikalev (803 zile, noua ore si 41 de minute). Ultima misiune a lui Padalka a inceput in 27 martie, cand a decolat de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan) cu compatriotul sau Mihail Kornienko si americanul Scott Kelly.
Cei doi care au aterizat sambata cu el, Andreas Mogensen, primul danez in spatiu, si Aidyn Aimbetov, au stat putin timp pe ISS: ei au decolat la bordul Soyuz TMA-18M in 2 septembrie si au acostat la statie in 4 septembrie.
„Ma simt bine”, a spus Padalka, inconjurat la aterizare de membri ai conducerii programului spatial rus. Ghenadi Padalka a mers de patru ori pe ISS, fiind singurul care a fost comandant pe statie de patru ori. A facut prima calatorie in 1998, cand a plecat de pe Pamant pentru o calatorie de durata (199 de zile) pe statia rusa Mir. Si al doilea sau sejur, pe ISS, din 2009, a durat tot atat.
Cei trei au parasit orbita, intrand perfect in atmosfera si aterizand la 146 de kilometri sud-est de localitatea kazaha Dzhezkazgan dupa mai putin de o ora, potrivit agentiei spatiale americane (NASA). Ei au fost transportati la aeroportul din capitala kazaha, Astana, unde era anuntata o intalnire cu presedintele Nursultan Nazaerbaiev.
Misiunile in spatiu constituie unul din rarele programe de cooperare internationala intre Rusia si Occident care nu au fost anulate din cauza conflictului din Ucraina. Insa programul spatial comun a avut o serie de dificultati in acest an. La sfarsitul lunii aprilie, toate misiunile in spatiu au fost suspendate pentru aproape trei luni dupa esecul navetei fara pilot Progress, care a pierdut contactul cu solul si s-a distrus in atmosfera, obligand un grup de astronauti de pe ISS sa stea la bordul statiei cu o luna mai mult. In luna mai, o alta naveta rusa, Proton-M, care transporta un satelit mexican, s-a prabusit in Siberia la scurt timp de la lansare.
ISS, a carei constructie a costat circa 150 de miliarde de dolari (132 de miliarde de euro), orbiteaza in jurul Pamantului cu aproximativ 28.000 de kilometri pe ora din 1998, aminteste AFP.
Sursa: Agerpres