Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Alpinistul baimarean Cosmin Andron s-a intors, de cateva zile, dintr-una dintre cele mai grele expeditii la care a participat vreodata. Doua varfuri de peste 8.000 metri, unul din Tibet si celalalt din Nepal, erau tintele sale, dar si ale unui grup de 20 de studenti din China si ale unei echipe de filmare care a realizat un documentar despre experientele traite de acestia in timpul calatoriei. Baimareanul a stabilit, probabil, un record mondial cu aceasta ocazie, tinand cursuri de alpinism pentru studentii sai la peste 5.600 de metri altitudine. Incepand cu vremea care le-a jucat feste si terminand cu numarul mare de participanti neexperimentati, totul a parut sa fie impotriva expeditiei, dar, in cele din urma, s-a terminat cu bine.
Timp de noua saptamani, in intervalul 25 august – 13 octombrie, Cosmin Andron a fost ingerul pazitor pentru 40 de oameni care si-au propus sa escaladeze varfurile Shishapangma din Tibet si Cho Oyu din Nepal, doi uriasi de peste 8.000 metri. Din pacate, timpul si conditiile meteo nu au tinut cu membrii expeditiei, asa ca niciuna dintre tinte nu a fost atinsa. Alaturi de baimarean, in calatorie s-au inscris 20 de studenti din China, dornici sa invete tainele unei astfel de aventuri. Cu accest prilej, baimareanul se pare ca a stabilit un record, tinand cursuri de alpinism la peste 5.600 metri altitudine.
“A fost un grup destul de mare de studenti care au facut niste cursuri. Din ce am aflat, a fost cea mai inalta, in sensul de altitudine, scoala de alpinism care a fost tinuta pana acum. Am tinut cursuri la 5.600 metri altitudine”, a povestit Cosmin Andron.
Intreaga expeditie a fost filmata de catre o echipa de productie din Hong Kong, care a imortalizat pe pelicula emotiile si experientele prin care au trecut cei 20 de studenti in incercarea lor de a escalada muntele. In ciuda experientei vaste pe care o are Cosmin Andron in alpinism, acesta reusind sa deschida trasee pe munti din Asia si Europa si sa escaladeze de unul singur si fara corzi de siguranta cel mai inalt varf din America de Nord, aceasta expeditie a fost una dificila chiar si pentru el.
Din pacate, din cauza conditiilor meteo, niciun membru al echipajului nu a reusit sa atinga varful, insa in ciuda acestui lucru, baimareanul spune ca expeditia a fost una din care a avut ce invata.
„Am fi putut ajunge pe varf, nu cred ca ar fi prezentat probleme, in doua -trei zile. Problema era cum coboram de acolo. Consensul intre cei trei care urma sa il escaladam a fost ca e mult mai intelept de data asta sa coboram”, a spus Cosmin Andron.
Baimareanul va avea parte de o saptamna de pauza, dupa care va incepe sa planuiasca urmatoarea expeditie, care este posibil sa fie in Africa sau in America de Sud.
“Este posibil sa am doi clienti, unul pentru Muntele Kenia si Kilimanjaro din Africa si unul pentru Aconcagua, dar ramane de confirmat”, a dezvaluit baimareanul.
Cosmin Andron practica alpinismul din 1989. Primele catarari le-a facut pe Creasta Cocosului, folosind un echipament improvizat, pe care si l-a confectionat acasa. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si este doctor in filosofie, diploma fiind obtinuta la Universitatea din Londra.
Baimareanul si-a deschis o firma de consultanta in Hong Kong impreuna cu un asociat, acolo unde realizeaza diverse proiecte, in special programe de iesit in natura. In plus, Cosmin Andron este si profesor universitar in China.
_______________________________
Stirile eMaramures te asteapta si pe Facebook
Sursa: Andrei Gherghel