„Biblia pierduta”, de Igor Bergler, a fost vanduta, in primul weekend de la lansare, la editura Rao, in 3.200 de exemplare, dupa ce, anterior, a stabilit un record istoric de prevanzare pentru piata de carte romaneasca. Potrivit unui comunicat, volumul lui Igor Bergler a stabilit un nou record in primul weekend dupa lansarea in toate retelele mari de librarii, in librariile independente, in retelele Inmedio (inclusiv Relay si One) si in principalele lanturi de supermarketuri, dar si pe site-urile specializate in vanzare de carte.
Aparuta in librarii pe 1 octombrie, cartea beneficiaza „de vitrine spectaculoase, de standuri proprii si de aranjamente cum numai in Occident se pot vedea in librarii”, se arata in comunicatul citat.
Cartea autorului roman a inregistrat peste 3.200 de exemplare vandute in primul weekend, carora li se adauga peste 10.000 de exemplare vandute in prima luna de precomenzi exclusiv pe site-ul editurii Rao.
„Biblia pierduta”, de Igor Bergler, este o carte „meticulos documentata” care „dezvaluie motivele reale pentru care Vlad Tepes, un print renascentist, a fost transformat de catre propaganda epocii in Dracula”. Ideea de a face cunoscuta adevarata personalitate si multiplele valente ale lui Vlad Tepes-Dracul – dupa numele Ordinului Dragonului/ Dracului din care facea parte familia sa – i-a incoltit scriitorului in Sighisoara, de la o intamplare banala. „Ma aflam in oras chiar de un Halloween si mi s-a parut contrariant sa vad ca strazile erau pline de copii si tineri care purtau exclusiv masti cu vampiri si cu Dracula”, spune Igor Bergler.
In opinia autorului, la ora actuala, exista trei curente care s-au conturat in jurul lui Tepes. Cei mai multi dintre oameni il vad ca pe un vampir, un personaj din literatura si filme, un adevarat produs de marketing. Dimpotriva, istoricii romani, mai conservatori, sunt extrem de deranjati de portretizarile lui romantice si il creioneaza in lucrarile lor ca un domnitor drept, patriot, care a refuzat sa mai plateasca tribut Imperiului Otoman, motiv pentru care a si fost asasinat de turci – portret pe care orice elev roman il regaseste in manualele de istorie. Acest fel de a il vedea pe Tepes a fost folosit de propaganda epocii comuniste. Cea de-a treia tabara, a istoricilor de astazi, opteaza pentru descrieri aride bazate, asa cum este normal, pe putinele documente din epoca.
Igor Bergler a studiat, in perioada 1991-1995, regie de film la Universitatea Ecologica Bucuresti, iar intre 1993 si 1997, comunicatii audiovizuale, la Academia de Teatru si Film Bucuresti. Are in palmares sapte scurtmetraje, doua mediumetraje si doua lungmetraje, in calitate de regizor si scenarist. A fost, de asemenea, redactor si realizator de emisiuni.
Sursa: Mediafax