Cel mai iute ardei din lume se numeste Carolina Reaper, face parte din specia Capsicum chinese si, initial, a fost denumit ”HP22BNH”. Este cultivat de Compania PuckerButt Pepper cu sediul in Fort Mill, Carolina de Sud, SUA.
Se pare ca acest ardei este o incrucisare intre soiurile Bhut jolokia (cunoscut si sub numele de Ardeiul fantoma) si Red Habanero.
Carolina Reaper este considerat de oficialii Guinness World Records ca fiind cel mai iute chilli din lume incepand cu 7 august 2013.
Pe Scara Scoville inregistreaza, in medie, 1,569,300 de unitati, cu anumite exemplare ajungand pana la 2,200,000. Spre comparatie, precedentul ardei iute aflat pe primul loc in lume, numit Trinidad Scorpion ”Butch T” si cultivat de australienii de la Chilli Factory, masura ”doar” 1,463,700 unitati de iuteala.
Pe langa iuteala fenomenala, ardeiul Carolina Reaper este descris ca avand un gust fructat, cu o usoara aroma de ciocolata si scortisoara.
Scara Scoville, inventata in 1912 si numita dupa farmacistul american Wilbur Scoville, masoara nivelul capsaicinei din ardeii iuti. La randul ei, capsaicina este o substanta chimica ce stimuleaza receptorii nervosi de la nivelul tegumentelor, in special a mucoasei nazale si bucale, dand o senzatie de arsura.
Ca fapt divers, un alt soi de ardei iute, Bhut Jolokia, care masoara 800,000 pe Scara Scoville, este folosit de unitatile speciale indiene, sub forma de grenade, pentru imobilizarea suspectilor.
Sursa: Agerpres