Bucurestenii sunt invitati vineri in Centrul Vechi al Capitalei pentru a compune cea mai lunga scrisoare de dragoste din lume, in incercarea de a stabili un record mondial validat de Guinness World Records. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis Agerpres, la evenimentul care va avea loc intre orele 12,00 si 22,00, pe strada Lipscani, toti indragostitii sunt invitati sa-si impartaseasca povestea de iubire.
„Pe 24 februarie, de Dragobete, inlocuim ‘emotia’ descoperirii in cutia postala a facturilor si cea a e-mailurilor impersonale din casuta electronica, cu emotia romaneasca a compunerii celei mai lungi scrisori de dragoste din lume”, precizeaza comunicatul citat.
Strada Lipscani va deveni astfel un spatiu al iubirii, unde vor fi prezentate poezii de dragoste, caricaturi de amor, dans in doi, acordeon, tango, vals, spectacol de strada, fotografii de cuplu, verighete din mohair si ciocolate in diferite forme adaptate sarbatorii de Dragobete.
Dragobetele este sarbatorit in Romania pe 24 februarie, zi, care, in traditia de la noi, marca inceputul primaverii. Dragobetele se mai numeste, in functie de regiune, ‘Cap de primavara’, ‘Santion de primavara’, ‘Ioan Dragobete’, ‘Dragostitele’, ‘Navalnicul’, ‘Logodna sau insotitul paserilor’.
Sarbatoarea este specifica zonei de sud a tarii (Oltenia, Muntenia si partial Dobrogea). Obiceiul are o traditie milenara si marcheaza inceputul primaverii, renasterea naturii, a dragostei, a apropierii.
Divinitate mitologica asemanatoare lui Eros (zeul iubirii, in mitologia greaca) si Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut si sub numele de Dragomir, este considerat, in credinta populara romaneasca, fiul Babei Dochia. Navalnic si nestatornic, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica si este inchipuit ca fiind un flacau voinic, chipes si iubaret, care salasluieste mai mult prin paduri.
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii, de ziua lui organizandu-se petreceri, prilejuind, astfel, infiriparea unor noi iubiri, logodne si chiar casnicii. Odinioara, de Dragobete, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si peste tot se putea auzi zicala: ‘Dragobetele saruta fetele!’.
Sursa: Agerpres